Zorgverzekeraars Nederland werkt aan een plan waarin specialistische spoedzorg wordt geconcentreerd in een ‘kleiner aantal’ ziekenhuizen. Wetenschappelijke verenigingen van medici zijn betrokken bij de uitwerking van het plan.
Eenvoudige spoedeisende zorg moet in de
Los van of het wenselijk is dat verzekeraars bepalen wat in de zorg nodig is en wat niet, is er een keerzijde aan het concentreren van zorg. Tijdsverlies en informatieverlies (bij overdracht) zijn twee belangrijke factoren, die de prognose e/o overlevingskans van een acute SEH patient sterk kunnen verminderen en bij zorgconcentratie zeker een issue zullen zijn. De diagnose wordt veelal pas in een ziekenhuis vastgesteld. Bij nog meer centraliseren van zorg is de kans groot dat de patient dan alsnog overgeplaatst moet worden. De ervaring leert dat overplaatsing veelal veel rondbellen en overleg vergt en er dus altijd kostbare tijd verloren gaat, patienten vaak in verslechterde staat aankomen in het andere ziekenhuis en ook de ‘veilige’ tijdspanne voor noodzakelijke onderzoeken, nadenken en handelen voor de zorgverleners aldaar nauwer, en wellicht te nauw zal zijn (onder hoge druk). Indien de verzekeraars dit doorzetten lijkt het me in elk geval niet meer dan redelijke dat zij de ziekenhuizen ook faciliteren en 7×24-uur, een zeer snelle (binnen 15 min bijvoorbeeld) overplaatsing naar elders garanderen na melding door een dienstdoende arts.
ik wil 24/7 veilig en goed geholpen worden, dit lukt niet in een ziekenhuis waar specialistische zog wakker gebeld moet worden