Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Instortende ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het was te verwachten: heb je eenmaal marktwerking, dan krijg je onvermijdelijk ook faillissementen. De zorg is blijkbaar toch voldoende markt om ziekenhuizen te laten omvallen.
Instortende ziekenhuizen

Daar schrikken mensen van.

NZa

Ook politici, getuige het Kamerdebat van vorige week. Oppositiepartijen probeerden een overbruggingsregeling los te krijgen van de minister omdat de beschikbaarheidsbijdrage door de NZa was afgewezen. Het is nog maar een halfjaar geleden dat Schippers en haar voorganger Klink ervan werden beticht staatssteun te hebben verleend aan het Oogziekenhuis Rotterdam en het Erasmus MC. Juist daarom zijn de regels aangescherpt en gaat de NZa over individuele aanvragen. En nu moet de overheid toch weer ingrijpen? Vreemd, maar misschien wat minder vreemd in het licht van de Statenverkiezingen in maart.

De Sionsberg

Friesland telt ruim 647.000 inwoners en vier ziekenhuizen. In het achterland van De Sionsberg wonen nog zo’n 130.000 mensen. Die bevolking krimpt de komende jaren verder. Als het ziekenhuis in Dokkum verdwijnt, is Medisch Centrum Leeuwarden op 28 kilometer afstand het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Mensen met een wat ingewikkelder aandoening moeten daar toch al heen, omdat De Sionsberg die zorg niet biedt. Een disfunctionerende maatschap cardiologie leidde in 2011 tot ondertoezichtstelling door de Inspectie en een verlies van 51 procent van de adherentie.

Zorgverzekeraar

Natuurlijk moet voor iedereen zorg beschikbaar blijven op redelijke afstand. Juist Friesland is bezig zorg in de buurt te organiseren door anderhalvelijnscentra op te zetten. Wat is er mis mee als De Sionsberg zo’n centrum wordt? Wat heb je überhaupt aan een uitgeklede spoedpost als er echt iets spoedeisends is? Een andere optie is dat Medisch Centrum Leeuwarden de helpende hand biedt en De Sionsberg als veredelde buitenpoli inlijft. Eenzelfde constructie betekende voor het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis een doorstart. Saillant detail: ook hier waren het de cardiologen die geen veilige zorg leverden.

VWS

Waarom zou de overheid voor een handjevol mensen een ziekenhuis overeind houden dat aantoonbaar slechte kwaliteit leverde? Wie wil dat nou echt? De mensen die nu hard roepen en ondertussen zelf liever naar het MCL gaan?

2 REACTIES

  1. De portemonnaie bepaalt uiteindelijk de beschikbaarheid van de zorg. Wanneer het geld er niet meer is of we er niet meer voldoende geld voor over hebben dient er saneerd te worden. Dan moet er wel iemand zijn die daarvoor ‘de nek uitsteekt’.
    De Friesland is er, nu het ziekenhuis financieel failliet is, wel snel bij om te helpen het ziekenhuis voor een groot deel van de kaart te laten verdwijnen. Dat lef had De Friesland eerder (al jaren terug) moeten hebben toen bleek dat de kwaliteit/ beschikbaarheid (op onderdelen) achteruit liepen. NB geen kwaad woord over de inzet van de medewerkers van het ziekenhuis.
    Enige vorm van regie en daadkrachtig optreden is DF vreemd.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.