Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gokken met ons premiegeld

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ons premiegeld in een investeringsfonds? Geef het maar liever terug.
Gokken met ons premiegeld

Dames en heren: ‘Rien ne va plus!’ Uw premiegeld verdwijnt in  de beleggingsportefeuille van zorgverzekeraars.

Fonds

Menzis noemt het een ‘landelijk investeringsfonds’, Achmea suggereerde eerder al een ‘Zilvervlootfonds’ en bij het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord heet het  ‘herstructureringsfonds’. Maar het idee is hetzelfde: stop een deel van de winst in de vorm van belegging in een apart fonds. Vraag aan externe partijen, bijvoorbeeld pensioenfondsen, of woningbouwcoöperaties, of ze ook willen deelnemen en laat het fonds beheren door een ‘onafhankelijke’ commissie die bepaalt waar het geld naartoe mag. Er is wat geld beschikbaar: alle zorgverzekeraars hebben winst gemaakt vorig jaar. De grote zorgverzekeraars zagen die winst zelfs vervijf- of verzesvoudigen.

Meevallers

Ze hadden dan ook wat meevallers: ruim 800 miljoen kwam vrij vanwege een paar dure geneesmiddelen die uit patent gingen. In de begroting was al gerekend op de nieuwe antistollingsmiddelen, maar die kwamen pas later. En de beleggingen in staatsobligaties rendeerden prettig, dankzij de crisis. Het is maar de vraag of er ‘onafhankelijke’ personen – bestuurders? Toezichthouders? -zijn te vinden voor zo’n fonds: Nederland is klein, dus onafhankelijkheid is een rekbaar begrip. Vervolgens de vraag wie er aanspraak maken op de verzamelde gelden. Gezien de op stapel staande veranderingen en de oplopende kwaliteitseisen, zal de toeloop van ziekenhuizen en wellicht ook andere zorginstellingen enorm zijn. De commissie die een omvallend ziekenhuis gaat beoordelen, moet stevig in zijn schoenen staan. En, valt financieel mismanagement ook onder de indicaties voor het fonds?

Premieverlaging

Waar de overheid linksom geen noodruftige ziekenhuizen overeind wil houden, betaalt de burger er rechtsom toch gewoon mee. En dan: pensioenfondsen! Woningcoöperaties! Als er sectoren zijn die hebben bewezen niet te kunnen beleggen, anders gezegd: teveel risico’s hebben genomen, dan zijn het deze wel. Wat is er eigenlijk mis met gewoon teruggave van de premies? Blijkbaar hebben we teveel ingelegd, op basis van achterhaalde berekeningen. Maak de premies het volgend jaar dan maar substantieel lager. Gokken met ons premiegeld? Ik dacht het niet. Ik bepaal zelf wel of ik naar het Casino ga.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Volledig mee eens. Het feit dat een bijdrage aan investeringsfondsen wordt voorgesteld betekent dat de bestuurders van zorgverzekeraars in de war zijn over de doelstellingen van een zorgverzekeraar. Wat waren die ook alweer? Hebben wij die wel goed vastgelegd?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.