Doordat apotheken medicatielijsten beschikbaar stellen aan zorgorganisaties, worden er minder fouten gemaakt in de verstrekking van medicijnen aan cliënten die thuis worden verzorgd en in de langdurige zorg. Dat is de conclusie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Samenwerking in de zorgketen is de crux, maar apothekers en huisartsen blijken niet altijd mee te werken.
De grootste winst op het gebied
Ik mis in dit verhaal de specialisten (ziekenhuizen), die ook hun eigen medicatie voorschrijven.
Voorts is een waarschuwing op zijn plaats: de internetapotheek zal verstorend kunnen werken.
In blister en Baxter verpakkingen van de apotheek eb bijbehorende aftekenlijsten komen ook regelmatig fouten voor die dan weer gevonden worden door de verzorging in verpleeg en verzorgingshuizen
Ik vind dat apothekers ook aftekelijsten moet verstrekken in de thuissituatie. De medewerkers van de thuiszorg mogen geen medicatienamen en doseringen meer zelf noteren op toedien of aftekenlijsten. Hierop wordt gecontroleerd door de IGZ en ook vanuit de HKZ worden hier tekortkomingen geschreven. Apothekers willen hier echter niet aan meewerken.
Hoe kunnen we dit oplossen?
Het verstrekken van toedieingslijsten vind ik bij de basiszorg horen aan verzorgings of verpleeginstellingen. De discussie wat voor tarief er dan bij hoort staat hier los van. Elke apotheek zou zijn verpleeghuispatienten moeten kunnen en willen voorzien van adequate lijsten.
Komt dit door de medicatieoverzichten of door de kant en klaar aangeleverde weekdoseersystemen??
Jammer, dat in het hele bericht het Elektronisch Medicatie Dossier niet voorkomt. Dat is DE manier om te zorgen dat iedere betrokkene over de actuele medicatielijst beschikt, zonder dat dit extra werk betekent voor de apotheker of huisarts.