Per dag komen zo’n 200 ouderen binnen bij de spoedeisende hulp na een valpartij. Jaarlijks kosten de ziekenhuisopnames met letsel ten gevolge van een val 674 miljoen euro. Een deel van deze incidenten is te voorkomen, stelt promovendus Klaas Hartholt, arts-onderzoeker Geriatrie en Traumatologie van het Erasmus MC.
Het aantal ziekenhuisopnamen ten gevolge van
Opvallend is dat de laatste tijd veel rollatoren voor problemen zorgen. Deze zijn toe aan vervanging.Door stapelende problemen zoals vermindering cognitie,validiteit, toenemende leeftijd en gewenning aan de huidige rollator denken ouderen niet vanzelfsprekend aan vervanging dan wel reparatie.
Ooit was ik een tijdje lid van de “SEV-veiligheidsraad” (SEV=stichting experimenten volkshuisvesting)die zich tot doel stelde aanbevelingen te doen om de woonsituatie voor ouderen te verbeteren door maatregelen die risico’s op ongevallen zouden kunnen beperken. Er werd veel aandacht gevraagd voor valincidenten. Aanbevelingen waren beter lopende trappen (zit tegenwoordig in het bouwbesluit), zorgen dat ouderen nog wel zo lang mogelijk trap blijven lopen, (automatische) verlichting tussen bed en toilet en meerdere telefoonaansluitingen in huis, zodat panieksprint naar telefoon wordt voorkomen… Het is al jaren geleden, maar naar mijn inzicht nog steeds relevant!
Niemand twijfelt of een groot deel van deze incidenten zijn te vorkomen. Het probleem is dat nieman probleemeigenaar is. Kunnen we thuiszorgorganisaties aanspreken op het aantal valincidenten bij hun clienten? Of de huisarts? Dat is de vraag. Misschien kan de promovendus daar wat licht op schijnen.