De aanstaande minderheidsregering wil de uitvoering van volksverzekering AWBZ in handen leggen van de zorgverzekeraars. De functies dagbesteding en begeleiding gaan naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die door de gemeenten worden uitgevoerd. Dat staat in het concept-regeerakkoord. Ook de Jeugdzorg moet voortaan door de gemeenten worden gecoördineerd.
Het nieuwe kabinet wil bijna 1
Zorgorganisaties – zeker de kleinere – worden straks verpulverd tussen de eisen die goedbedoelde wetgeving aan de kwaliteit van zorg stelt en de inkoopmacht van een stuk of 5 op winst georienteerde zorgverkeraars. Alleen de grote instellingen(ook een stuk of 5?) zullen overblijven. Welliswaar met verschillende merknamen waardoor de schijn van keuze voor de client wordt gewekt maar uiteindelijk komt het er op neer dat je zorg krijgt van Achmea of Agis ( Oh nee, dat wordt 1 en dezelfde!) De Friesland (Oh nee, die gaat fuseren met Achmea!) Menzis of UVIT of een andere verzekeraar.
Dit helpt niet tegen de versnippering van zorg. Dit helpt niet tegen overmatige overhead in zorginstellingen, dit helpt de kwaliteit van zorg niet, dit komt de keuze vrijheid van clienten niet ten goede. Dit zet de verzekeraar aan het roer. Maakt van de client een “klant” die “geserviced” moet worden. Drukt de marktwerking in de zorg de kop in en creeert marktwerking tussen verzekeringsmaatschapijen. Ontschotting tussen AWBZ en ZVW klinkt nobel maar wat is het resultaat? De verzekeraars hebben op de ZVW in 2009 volgens de DNB 1,2 mljd winst gemaakt! Waar gaat dat straks heen met de AWBZ als ZVW en AWBZ in een pot terecht komen?
Waar gaat die winst heen? Naar clientenzorg?