Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Helft verpleegkundigen betrokken bij medicatiefout

Mark van Dorresteijn
Iets minder dan de helft van de verpleegkundigen zegt in 2010 betrokken te zijn geweest bij medicatiefouten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 406 verpleegkundigen.
Helft verpleegkundigen betrokken bij medicatiefout

In de enquête gaven verpleegkundigen aan

Registreren

3 REACTIES

  1. In 1972 is een symposium geweest in het Radboud ziekenhuis over dit onderwerp met even hoge uitkomsten. Dat is 38 jaar geleden. Kennelijk accepteren we dergelijke cijfers of zijn de verpleegkundigen niet bij machte deze situatie om te buigen, zoals in de VS, met een krachtige (r ?) verpleegkundigenbond.

  2. Lees alle reacties
  3. Om dit te kunnen voorkomen kan er al veel gedaan worden door de medewerker die de medicijnen uitrijkt een jas aan te trekken met achterop de tekst : ! Niet storen, medicijn uitgifte !, dit wordt ook in het Antonius – Oude Rijn gedaan en werkt goed.
    Daarbij komt, dat wanneer medicijnfouten en ook de agressie waarover gesproken wordt nauwkeurig wordt geregistreerd er ook een preventief beleid op los gelaten kan worden.
    IGCN levert registratiemethodieken voor de zorg op verschillende gebieden, waarvan een aantal wetenschappelijk zijn onderbouwd en “gouden standaard” zijn in Europa

  4. Bijna de helft geeft aan betrokken te zijn geweest bij een medicatiefout. Dat betekent alleen dat bijna de helft zich er van bewust was. De ervaring op mijn afdeling, waar alle medicatie van voorschrijven tot en met toedienen minimaal 1x en meestal 2x gecheckt wordt, leert dat het werkelijke aantal fouten vele malen hoger moet liggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.