Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vulpercentage

Redacteur KinderopvangTotaal
Wat is uw vulpercentage? De grootte van de bezinetank zegt iets over of je een Suzuki Alto rijdt of een BMW X5. Sinds de ruzie tussen minister Verhagen (Economische Zaken) en het Centraal Planbureau over het pgb-rapport weten we dat er ook een vulpercentage voor de zorg bestaat.
Vulpercentage

Wat blijkt: het vulpercentage is de hoeveelheid zorg die een cliënt met een indicatie ontvangt. Die hoeveelheid zorg is anders met een pgb, namelijk 72 procent, dan de zorg die je met dezelfde indicatie in natura van de instelling krijgt. Die hoeveelheid zorg is lager: 53 procent. Dat verschil moet nu de besparing opleveren als het pgb wordt beperkt.

Buurvrouw

Zo werkt dat niet, zei het CPB in de rapportage. Als de staatssecretaris belooft dat mensen dezelfde hoeveelheid zorg blijven ontvangen, dan blijft het vulpercentage gewoon 72 procent. Alleen wordt het gevuld met de reguliere zorg. Die dan trouwens best wel eens duurder zou kunnen zijn. Want de boodschappen door de buurvrouw worden straks gedaan door een professional met cao-loon. Of hetzelfde vulpercentage zorg kost meer geld, of minder zorg kost hetzelfde geld. Waar wordt het percentage mee gevuld?

Verdacht

Dat het ‘onafhankelijke CPB’ dit soort feiten aan de oppervlakte brengt, komt sommige politici niet uit. Een ‘hoogste ambtenaar’ van CDA-minister Verhagen zegt CPB-directeur Coen Teulings de wacht aan in een vertrouwelijke brief, die gelukkig in handen van de krant komt. Wat is het probleem? Teulings is ‘PvdA-prominent’. Dan ben je wel heel verdacht als je medewerkers dit soort berekeningen maken. Teulings houdt zijn kaken op elkaar. Verhagen trekt de keutel later toch maar in en zegt dat de onafhankelijkheid van het CPB niet ter discussie staat. Maar ze moeten wel hoor- en wederhoor doen.

Inhoud

“Hebben we gedaan”, zegt het CPB, “maar oké, we zullen de  verzendprocedure verbeteren.” Het CPB stuurt voortaan de rapporten naar alle Kamerleden tegelijk. De inhoud blijft dezelfde: de pgb-bezuinigingen moeten leiden tot een lager vulpercentage. Gaat niet lukken als cliënten alle zorg opvragen die ze nu ook krijgen. Los dat maar eens op, mevrouw de staatssecretaris.

4 REACTIES

  1. Astrid, ik weet dat de thuiszorg uitbetaald wordt naar hetgene wat zij declareren. Wat ik bedoel is dat het lijkt alsof sommige organisaties de zorgleveren aan mensen met eigenlijk een te hoge indicatie en dan er maar een b.v. 53% van gebruiken. Waardoor het dus op effectief en zuinig werken lijkt. En ik heb wel gemerkt dat als er een thuiszorgorg. achter de indicatieaanvraag zit dat deze flotter en gemakkelijker wordt gehonoreerd dan wanneer een pgb houder deze aanvraag doet.Ik vraag mij eerlijk gezegd af hoe men hier in huis effectiever en voordeliger kan werken. En dat met 3 zorgmomenten op 1 dag.
    En dan nog iets anders. Telt de duur van het in huis zijn als zorg, of wordt daar ook nog de reistijden bijgerekend? Ik heb jaren geleden namelijk ook voor mijzelf een thuiszorgorg. gehad en die rekende elke keer zo’n 25 minuten meer dan dat men bij mij in huis was. Dit zag ik aan de rekeningen van het CAK want ik moest toen de eigen bijdrage per uur betalen.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Alberta,
    De thuiszorg ontvangt geen geld op basis van de indicatie, maar kan alleen de daadwerkelijk geleverde zorg afrekenen net als jij bij het Pgb. Fijn dat het de thuiszorg lukte om zo snel een indicatie te organiseren, maar ook bij de thuizorg moeten ze vaak meer dan 6 weken wachten en lukt het regelmatig niet om de indicatie te verhogen. Sommige indicatie-aanvragen kan de thuiszorg wel zelf afhandelen, maar deze worden achteraf wel gecontroleerd. Iedereen zit in hetzelfde schuitje als het om de indicaties gaat.

  4. In verband met de wachtlijst hadden wij vorig jaar hier de thuiszorg over de vloer. Omdat de indicatie van 9.9 uur lang niet genoeg was. Regelde de thuiszorg met spoed een hogere indicatie en die ging naar 15.9 uur. Zij gebruikten daar elke week zeker 15 uur en 45 minuten van. Er bleef dus maar 9 minuten van de indicatie over. Dit is dus heel wat meer dan 53%. Nu op het moment gebruiken wij via het pgb standaard 14 uur in de week van. Soms is een niet ingeplande verschoning nodig dan word er dus meer gebruikt. Het geld wat wij overhouden wordt teruggestort naar het Zorgkantoor. Als een thuiszorgorganisatie zoveel minder gebruikt van een indicatie dan is de indicatie toch veel te hoog? Een thuiszorgorg. kan heel gemakkelijk een hogere indicatie aanvragen, zo ging het dus vorig jaar wel. Maar als ikzelf een herindicatie aan moet vragen moet ik elke minuut die nodig is onderbouwen. Het komt op mij over alsof sommige thuiszorgorg. liever met een hogere indicatie werken waardoor het lijkt dat zij zuiniger met de zorg omgaan.

  5. Het CPB is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en dus niet onafhankelijk. Om de onafhankelijk te zijn had het CPB een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) moeten zijn, zoals de NMa. De zogenaamde zelfstandigheid van het CPB bestaat eruit dat het het CPB geloofwaardig moet blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.