Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Bestuur machteloos tegen kussende internist

Een internist die door het bestuur van het Vlietlandziekenhuis was geschorst omdat hij een patiënte had gekust, kan na een uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg weer aan de slag.
Bestuur machteloos tegen kussende internist

Dat zei Gerrit-Jan van Zoelen, directeur

Registreren

14 REACTIES

  1. Een “kussende” internist klinkt lief en onschuldig. Het betreft hier aanranding van een patiënt en mogelijk verkrachting (het penetreren van het lichaam). Dat is ook volgens het ziekenhuis en het scheidsgerecht bewezen.
    Ik hoop dat de patiënt aangifte doet bij de politie en dat het ziekenhuis haar hierbij zo veel mogelijk helpt. Ik hoop ook dat hier een veroordeling volgt: aanraders en verkrachters mogen niet ongestraft wegkomen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind de seksuele intimidatie door verplegend personeel en medische specialisten stuitend.
    Patienten hebben geen enkele mogelijkheid om zich te verweren en verkeren in een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van de zorgverleners die met een grote groep zijn.
    De norm in Nederland is dat vrouwen seksobjecten zijn. Dat is ook de reden waarom veel moslims het niet toestaan dat hun echtgenote onderzocht wordt door en mannelijke arts. Vrouwelijke artsen en verpleegsters kunnen zich ook schuldig maken aan seksuele intimidatie maar dan gaat het om verbaal seksueel geweld: Niet relevante vragen over seks bijvoorbeeld.

  4. Het is de vraag in wat voor setting deze ’tongzoen’ heeft plaatsgevonden. Mensen blijven mensen en daar gebeuren nu eenmaal dingen tussen.
    Dient iemand achteraf een klacht in, is de vraag hoezeer dit vrijwillig was van beiden kanten. Blijkbaar is de arts hier zeker een verwijt te maken.
    Ontslag vind ik persoonlijk een zware sanctie. Wellicht had de arts al een dossier.

  5. mogelijk is in dit geval ontslag een te zware sanctie gebleken, maar het is belangrijk dat het bestuur is opgetreden: dat werkt preventief in de organisatie.
    de norm stellen en de norm handhaven zijn essentieel.
    daarnaast leert de ervaring dat voor het werkelijk tegengaan van ongewenste omgangsvormen, tevens het voeren van de dialoog over ‘hoe gaan we met elkaar om’ noodzakelijk is: het gesprek tussen leidinggevenden en medewerkers, organisatiebreed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.