Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijsplafond

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De kogel is door de kerk. Ziekenhuizen worden voortaan afgerekend op hun prestaties. Het systeem van functiegerichte bekostiging (FB) kan op de schroothoop. Vriend en vijand waren het erover eens dat het FB-model, waarin ziekenhuizen worden bekostigd op basis van hun omvang en productie, niet meer voldeed. Voor elk probleem was in de loop der jaren aan het FB-huis een apart kamertje bijgebouwd waarin niemand meer de weg kon vinden.
Prijsplafond

In de prestatiebekostiging is precies te zien hoeveel bepaalde behandelingen kosten en wat ze opbrengen. Dat dwingt ziekenhuizen tot bedrijfsmatig werken. Het zal leiden tot specialisatie. Is het verantwoord om nog langer door te gaan met operaties die alleen maar geld kosten? Is het niet beter die over te laten aan ziekenhuizen die dat wel kostendekkend voor elkaar krijgen?

Minister Klink verwacht, dit keer gesteund door berekeningen van het Centraal Planbureau, dat de prestatiebekostiging de zorg een half miljard euro goedkoper zal maken. Niet alleen worden ziekenhuizen geprikkeld doelmatige zorg te leveren – anders prijzen ze zichzelf uit de markt – ook zorgverzekeraars moeten scherper zorg inkopen. Klinkt laat ze geleidelijk aan steeds meer risico lopen over de zorginkoop.

Ondanks de optimistische inschatting komt er een prijsplafond. Daar heeft de PvdA op aangedrongen. De sociaal-democraten hebben er geen vertrouwen in dat de markt er vanzelf voor zorgt dat de collectieve uitgaven binnen de perken blijven. Er komt een mechanisme dat ervoor zorgt dat overschrijdingen automatisch worden terugbetaald.

Dat legt een grote verantwoordelijkheid bij de politiek. Ziekenhuizen moeten wel genoeg geld krijgen om te voldoen aan de stijgende zorgvraag. Patiënten willen altijd de nieuwste behandelingen. Het is aan de politiek te beslissen welke zorg uit de collectieve middelen moeten worden gefinancierd.

Klink hanteert nu nog een realistische groei van 3 á 3,5 procent op basis van schattingen van het CPB. Zou het ministerie de groei lager inschatten, zoals enkele jaren geleden, dan komen ziekenhuizen in een spagaat. Dan krijgen ze te weinig geld. Dat is het recept voor wachtlijsten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Weblog Bart Kiers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.