Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tijd kost schandalig veel geld

Rob Scheerder
Met grote belangstelling heb ik de Britse verkiezingen gevolgd, en dan met name de periode direct na de uitslag. De Britse politici hebben de goede gewoonte om zo snel mogelijk weer een nieuwe regering te vormen. Zij weten namelijk dat hun onderdanen het niet tolereren dat het land voor enige tijd stuurloos is. Binnen vijf dagen was het gepiept en presenteerde zich een nieuwe regeringsploeg met een nieuw akkoord. En dat in hele moeilijke omstandigheden gezien de noodzaak van een coalitie, na 60 jaar van een één partijgouvernement.
Tijd kost schandalig veel geld

Neen, dan Nederland. We zitten al maanden met een stuurloze regering, en dat zal na de verkiezingen nog wel een paar maanden duren. Tot er dan eindelijk een coalitieakkoord ligt, dat niet 5 pagina’s met hoofdlijnen kent, zoals bij onze overburen, maar dat een kloek boekwerk is geworden. Alle details zijn geregeld zodat iedereen die weer de komende vier jaar kan nawauwelen. Bij de totstandkoming van het akkoord in Engeland waren slechts enkele topleiders van de beide partijen betrokken. Hier worden bij alle betrokken partijen werkgroepen en klankbordgroepen gevormd om alles weer te checken en de vliegen te vangen die ze voor elkaar hebben uitgezet. Waar in Engeland de politieke leiding echt daadwerkelijk stuurt op inhoud, is de politieke leiding in Nederland voornamelijk bezig met een ingewikkeld proces dat uiteindelijk tot een breiwerk van compromissen zal leiden. Vervolgens zal er nog geruime tijd worden besteed aan het zoeken van het bijbehorende draagvlak.

Tijd kost altijd geld

Nu zult u zeggen wat heeft dat met de gezondheidszorg te maken en in het bijzonder waar slaat die titel nu op? Ik zal het u duidelijk maken. Tijd kost altijd geld. Hoe langer je wacht hoe moeilijker en kostbaarder de oplossingen worden. We hebben dat gezien bij de vertraagde aanpak van de Griekse kredietcrisis door de Eurozone-landen, maar we zien het ook dichtbij in Nederland bij de aanpak van de misstanden in de gezondheidszorg.

Honderden miljoenen

Ik pik er één duidelijk voorbeeld uit. In 2009 was al bekend dat de medische specialisten, en één groep onder hen in het bijzonder, het jaar ervoor honderden miljoenen te veel in hun zak staken als gevolg van evidente fouten in het dbc-systeem. In 2009 is deze dure fout al opgelopen tot 700 miljoen euro op jaarbasis. Nemen we deze jaren bij elkaar, dan gaat het pakweg om dik 1,2 miljard euro dat onterecht in de zakken van deze beroepsgroep verdwijnt. En wat doet minister Klink eraan? In 2009 niks en in 2010 een beetje.

Overschrijdingen

Steeds loopt Klink achter de feiten aan. De overschrijding van 2008 probeert hij in 2010 terug te halen. Hij kondigt aan dat hij de overschrijding van 2009 in 2011 gaat terughalen. Maar dat is nog maar afwachten, want dat wordt vechten voor de rechter. Dat betekent waarschijnlijk dat al dat geld überhaupt niet meer in zijn geheel terugkomt en dat zelfs de correctie van de overschrijding in 2010 nog heel onzeker is. Als je dit alles constateert en dan vervolgens die discussie ziet over de zorg in het kader van de verkiezingen, waarbij het gaat om het aanpakken van de zorgtoeslag of het verwijderen van wat pillen uit het pakket, dan zakt de broek af. De excessieve inkomens van de specialisten worden gespaard ten koste van de kleine man/vrouw.

Demissionaire periode

En dat gebeurt dan allemaal met het excuus dat de Nederlandse politiek even een jaartje er tussen uit is gegaan. Meestal ben ik wel blij met een demissionaire periode: even geen beleid, even geen nieuwe regels, even rust voor iedereen. Maar in dit geval ben ik niet blij, maar verontwaardigd. Het is eigenlijk schandalig! Dat zou bij de Britten nooit kunnen gebeuren. Die waren er in vijf dagen klaar mee: terugpakken die handel, en tot de laatste cent! (Rob Scheerder)

Lees meer:

Dossier gastweblogs

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Even iets verduidelijken: de medisch specialisten worden regelmatig afgeschilderd ls ordinaire zakkenvullers. Dit klopt echter niet: het vermaledijde DBC systeem was de wens van de overheid en verzekeraars. De specialisten handen een redelijk inkomen dat ook redelijk verdeeld was over de beroepsgroep tot 2007. De kosten waren daardoor voorspelbaar, groei kon alleen plaatsvinden als de verzekeraars dat toestonden. Nu is er een situatie die door alle partijen behalve de medisch specialisten begin deze eeuw was gewenst en de zwarte piet wordt daarvoor bij de specialisten neergelegd. Dit lijkt mij niet terecht.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.