Steeds meer ouderen klagen over de hoge waskosten bij verzorgings- en verpleeghuizen. Sinds de waskosten niet meer onder de AWBZ vallen, zijn deze bij sommige instellingen vervijfvoudigd.
Bij de landelijke cliëntenorganisatie LOC zijn
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanBij de landelijke cliëntenorganisatie LOC zijn
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
En niet alleen de was is duur.
Winkeltjes bij verzorgings huizen zijn ook vaak peper duur
Voor kosten die het verpleegtehuis moet betalen doen ze heel heel veel moeite om die zo laag mogelijk te houden, maar voor de kosten die de patient moet betalen doen ze geen enkele inspanning. Als ze denken dat in dat kartel de waskosten oneigenlijk hoog zijn (als ze daar al aan denken; denk het niet)dan is het toch een koud kunstje om een paar telefoontjes te plegen ergens in het land bij andere verpleeginstellingen. Maar nee, als hun dikke salaris niet in gevaar komt, maken ze zich geen enkele zorg over de patienten die toch al niet zo’n fijn leven hebben. En als de boeven Kassa of Radar op bezoek krijgen, draaien als een blad aan de boom om; want dan komt dat salaris wellicht in problemen.
Dag Willem,
Je mail me mailen. Dan neem ik wel contact met jou op.
serbee@humanitasdeventer.nl
Ik zou graag in contact komen met Hanny Serbee. Ben zeer geïnteresseerd in hoe zij het probleem hebben aangepakt. Ik ben lid van de Cliëntenraad.
De duurste was wordt zeker door Pilatus gedaan.Wassen in onschuld is duur.
Wasverzorging is een item dat langs de clientenraad moet. Waarom is die akkoord gegaan met dit soort absurde bedragen vraag ik me af?
Wij (verzorgingshuis)hebben het wasproces dit jaar onder de loep genomen.
Na een aanbesteding hebben we gekozen om de wasverzorging te laten uitvoeren door een externe wasserij voor Euro 30,00/ maand. Daarnaast bieden we onze bewoners lease beddengoed. De waskosten daarvoor worden vanuit de AWBZ vergoed.Clienten die NA 1-1-2009 bij ons kwamen wonen, moeten de waskosten zelf betalen. Degene die VOOR 1-1-2009 al intramuraal woonden krijgen de waskosten vergoed.
http://212.0.236.214/docs/webhelpsz/tabel_waskosten.htm
ter vergelijking
Tsjonge, hebt u dat nou ook dat de codes die ingevuld moeten worden zo slecht leesbaar zijn dat het soms wel 3 keer opnieuw moet?
225,= is inderdaad veel, maar maak niet de vergissing door een calculatie te maken in vergelijking met het wassen thuis. Wassen betekent: inzamelen, transport, sorteren/scheiden, wassen, drogen, strijken, transport, inruimen. Hierbij komt veel arbeidstijd en (in mindere mate) apparatuur-, energie-, water- en zeepkosten. 3 tot 8 keer deze handelingen per maand, kost nu eenmaal geld. Mensen kunnen er ook voor kiezen de was door familie of vrienden te laten doen. De meesten doen dat gratis, maar medewerkers moet je gewoon betalen, toch. 80,= per maand is soms nog niet eens kostendekkend, zeker als er relatief weinig bewoners zijn die er gebruik van maken. Het is ook niet fair naar de andere bewoners die geen gebruik maken van de was service om hen mee te laten betalen. Dat doe je namelijk als je niet kostendekkend wast. Immers de belangrijkste inkomstenbron voor zorginstellingen is de indicatie van de bewoners.
In het bericht staat een onjuistheid. Niet scheiden wonen en zorg, maar de komst van zorgzwaartepakketten was de reden voor harmonisatie.
LOC heeft toen inderdaad aangegeven dat het gewenst zou zijn de was in verpleeg- en verzorgingshuizen uit de Awbz te betalen. De politiek heeft anders gekozen: bewoners moesten zelf hun was gaan betalen. Dat blijft voor veel discussie en verwarring zorgen. Het richtbedrag dat LOC met Nibud berekent geeft cliëntenraden en management in ieder geval houvast wat normaal is.
voor 225 euro per maand doe ik de was voor het hele gezin, hoe durven verzorgingshuizen dit te vragen!