Ouderenzorgorganisaties nemen diefstal binnen hun instelling steeds meer serieus. Dat vertelt Martijn van de Beek, directeur van beveiligingsbedrijf Hoffmann Bedrijfsrecherche aan het Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV).
Van de Beek merkt dat zorginstellingen
Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn
Het merendeel van het personeel in zorg en welzijn doet haar werk met hart en ziel. Toch weten wij dat er medewerkers zijn die zich schuldig maken aan interne criminaliteit zoals diefstal en mishandeling. Dit veroorzaakt onveiligheid, emotionele en materiële schade onder bewoners, familie en personeel van organisaties. De huidige maatregelen zoals een VOG zijn niet afdoende om de veiligheid van kwetsbare cliënten te waarborgen. Plegers kunnen na hun ontslag vaak ongestoord weer ergens anders aan het werk. Door de veranderingen in de zorg zal deze problematiek naar verwachting alleen nog maar toenemen. Om dat te voorkomen is op verzoek van werkgevers het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn opgezet. Het register voorkomt dat plegers hun misdrijven in andere organisaties herhalen en geeft duidelijkheid voor personeel: je werkt hier eerlijk, of je werkt hier niet.
Door deelname aan het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn werken werkgevers effectiever samen aan veiligheid en preventie van interne criminaliteit. Binnen organisaties is een actief veiligheids- en preventiebeleid en een open cultuur nodig waar interne criminaliteit erkend en herkend wordt en bespreekbaar is. Personeel dat zich aantoonbaar schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf en is ontslagen, komt twee of vier jaar in een beveiligd register te staan dat toegankelijk is voor aangesloten organisaties.
Meer informatie op http://www.waarschuwingsregisterzorgenwelzijn.nl