De stijging van de cao-lonen in de gezondheidszorg in 2010 is met 2,3 procent een van de hoogste in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Over het algemeen blijken de loonstijgingen in 2010 en 2011 lager te zijn dan de gemiddelde prijsstijging van 2,3 procent.
Het verschil tussen de percentages loonstijgingen
@Staples: Dat komt wellicht omdat je het over een ander jaar hebt, de 2,3 % in het artikel gaat over 2010.
In een ander artikel, ook gebaseerd op gegevens van het CBS, wordt de hoogste stijging 1,8% genoemd en dat was NIET in de zorg! Ik citeer:
“De stijging van de cao-lonen was in 2011 een stuk minder dan de inflatie. De gemiddelde prijsstijging kwam vorig jaar op 2,3 procent uit. Dit betekent dat de lonen een vol procentpunt achterlopen op de inflatie.
[…] Van alle bedrijfstakken noteerde vervoer en communicatie de hoogste loonstijging in 2011 met 1,9 procent. Onderwijs was de enige bedrijfstak waar de lonen in 2011 daalden.”
Link: http://www.ornet.nl/nieuws/cbs-gematigde-loonstijging-in-2011-4554.html
vergeet niet dat veel medewerkers een groot deel van hun carriere een automatische loonsverhoging krijgen in de vorm van een trede verhoging na een jaar dienstverband. Dit staat doorgaans, zeker in de zorg, los van de prestatie. Daarmee gaat een grootdeel, ook al is er niet of nauwelijks inflatiecorrectie, van de medewerkers in de zorg er op vooruit. Dit geldt ook voor andere sectoren.
Dat was een inhaalslag van voorgaande jaren, lonen en arbeidsvoorwaarden moeten beter worden anders krijg je geen jongeren in de zorg.