Alweer bezetten medewerkers een verpleeghuis, deze keer moet locatie Gaasperdam van zorginstelling Cordaan eraan geloven. Zo meldt althans vakbond AbvaKabo FNV. Volgens de zorginstellingen gaat het om georganiseerde demonstraties die voor een groot deel bestaan uit kaderleden van de bond.
Bestuurders van Cordaan en Osira vinden
de vakbond is nog nooit uit zichzelf voor de mensen in de zorg opgekomen ze handelen pad als de werkvloer gaat protesteren zie 1990
Ik vind het jammer dat er niet op een constructievere manier actie gevoerd wordt. Hoe zorg dat je als werknemer je invloed inbrengt daar waar het hoort. Werkoverleg, bespreek als werknemer het punt van werkdruk, zet het hoog en terugkerend op de agenda. Blijf niet aan de zijlijn staan, maar meld je aan voor werkgroepen om het werk anders (lees efficienter) te organiseren met je team. Waar zitten de knelpunten en de piektijden. Blijf je de zorg verlenen omdat het altijd zo gedaan werd of kun je vernieuwend en buiten de kaders denken. Dan is er ook nog een Zorgadviesraad, richt deze op als deze er is wordt er lid van. En last but not least, wordt lid van de Ondernemingsraad.
Abvakabo vind het maar wat fijn dat de hand van de verzorgenden vastgehouden moet worden. Ik vind het betuttelend en niet positieve, maar ben het wel eens dat er wat moet gebeuren voor de korte en lange termijn, maar dan vanuit de verzorgenden zelf.
Tegen een soortgelijke club verzorgers en verzorgsters dan die nu staken, heb ik weleens gezegd: “jullie werken inefficient. 40% van jullie werk kan veel en veel efficienter dan bespaar je uiteindelijk 15 tot 20 %. Weg is de beroemde, niet noodzakelijke werkdruk. Die beroemde werkdruk wordt maar wat graag in stand gehouden in Nederland; MAAR DIE IS EENVOUDIG TE VERHELPEN, DUS IN FEITE IS ER DIE NIET. Het probleem is dat de club al heel slecht is opgeleid in hun eigen verzorging — vaak helemaal niet — en al zeker niet op het punt van organisatie en efficiency. De leiding die dat zou moeten doen zit de hele dag voor het PC scherm: VOOR WAT???? Voor de planning. Er zijn toch programma’s om dat in een half uur te regelen. En zo noem ik wel tien voorbeelden. Wat kan er nog veel, heel veel — ten goede — veranderd worden in de zorg. WERKDRUK, GROTE GROTE ONZIN. Je moet wel zorgen — EN DAT IS HEEL BELANGRIJK — dat als je een efficiency-slag doet dat de leiding dan niet zegt: “We kunnen het met 2 verzorgsters minder, want die leiding ziet alleen maar geld voor hun vakantie 3x per jaar in Toscane, waar ze met hun mercedes naar hun villa rijden. Nee, tijdbesparingen moeten ten goede komen aan zaken die al lang vervallen zijn EN TOT DE BASISTAKEN VAN DE VERZORGING HOREN: een opbeurend woord, een arm om de schouder, een nette en gewassen patient, helpen met eten, wandelen naar buiten, de juiste medicijnen en nog twintig dingen meer. Daar betaalt de familie voor en is de essentie om iets te doen aan het welzijn van oudjes die in een troosteloze en uitzichtloze positie zitten en waartoe morgen je moeder of jezelf toe kunnen behoren. Daar zit denk ik de knoop, de efficiency besparingen die je eventueel in de loop der jaren gedaan hebt, waren voor de leiding reden voor een steeds lagere personele bezetting. Dat is inderdaad creeren van werkdruk. Maar daar waren jullie toch zelf bij, of is het intelligentieniveau daar onvoldoende voor om dat uit te leggen EN TE VOORKOMEN. Heel, heel jammer VOORAL VOOR DE PATIENT.
Alles is koek em ei in het verpleeghuis hoor,dus mensen die opkomen voor hun belangen zijn watjes? Aldus Gerrit en Ronald?
Doe eens wat aan de graaicultuur in de zorg en besteedt dat geld aan beter zorg voor de bewoners.
@ Osiramedewerker: wil je niet namens mij (en vele van jouw en mijn collega’s) spreken als je het hebt over “samen met mijn collega’s besloten…”.
De actie was een lachertje, met vrijwel alleen onbekenden voor mij. Wel zijn jullie zeer intimiderend bezig, dus blijf liever anoniem.
Ik ben een zorgmedewerker, ben lid van Abvakabo, en werk bij Osira. Wij hebben samen met mijn collega’s besloten om actie te voeren. En wij worden daarbij goed ondersteund door onze bond. Wij staan voor kwaliteit van zorg en willen daarover in gesprek met onze werkgever. Helaas weigert onze werkgever dit. Waarom? Is dat veel gevraagd? Wij staan voor zorg, wij hebben gekozen voor zorg en wij zullen doorgaan totdat we op een normale manier kunnen zorgen voor onze ouderen.
@Sander de heer: natuurlijk mogen kaderleden actie voeren. Maar presenteer het niet als spontane acties van medewerkers, want het zijn geen gewone medewerkers, het zijn vakbondsactivisten, die niet werkzaam zijn op de locaties of zelfs de organisaties waar actie wordt gevoerd. Media en het publiek worden op deze wijze bedonderd en er wordt een beeld van de sector neergezet waarin niets deugt. Terwijl er toch drie bonden zijn die wel hun handtekening onder het CAO akkoord willen zetten. Overigens voerde de Abva gisteren actie bij Cordaan, waarmee men nog niet zo lang geleden een convenant heeft afgesloten, juist over zaken als flexible inzet en werkdruk. De handtekening van deze bond is dus blijkbaar niets waard.
en de tekst klopt niet: Abvakabo heeft 11% organisatiegraad. 50.000 leden. Ik weet niet hoe de mensen van Zorgvisie bij 6% komen? Daarnaast organiseert Abvakabo een referendum zodat niet alleen hun eigen leden over deze cao kunnen stemmen, maar juist ook alle mensen die in de VVT werken.
Oh ja en het zou toch wel erg zijn als acties niet meer uitgevoerd worden door kaderleden van de bond! Zegt misschien meer over die manager dat hij zijn eigen mensen niet herkent!
Super goede actie van Abvakabo, eindelijk gebeurd er eens wat in de zorg.. dat zou tijd worden! Er is sprake van grote uitbuiting in de verpleeghuizen. Dat moet nu echt afgelopen zijn en dat kan alleen maar als die zorgwerkers eens van zich laten horen. Waar zijn die kleine vakbonden trouwens mee bezig? Ken je plek zeg!
Hoe slecht moet de positie van de VVT’er worden vooraleer de organisatiegraad gaat stijgen? Abvakabo schrijf je overigens enkel met een beginkapitaal, al ziet zo’n tussenkapitaal er best hip uit.
Ik ben zelf heel lang fysiotherapeut geweest in een verpleeghuis. De opdrachten die ik gaf aan verzorgend personeel werden niet uitgevoerd vanwege tijdgebrek. Dit is een ernstige zaak.
Mensen kunnen het eens of oneens zijn met de vorm die Abvakabo kiest, maar over de inhoud hebben ze zeker gelijk. En daar zou het over moeten gaan. Helaas kiezen de twee hierboven genoemde werkgevers om het over de vorm te hebben.
De frustratie van de zorgmedewerkers kan ik me heel goed voorstellen.
We hebben gezien wat het polderen de afgelopen jaren heeft opgeleverd: hogere werkdruk, steeds wisselende gezichten en kortere diensten. Allemaal slecht voor de kwaliteit van zorg, maar wel goed voor het salaris van de heer van Dam. Hij bereikt idd meer met polderen. De zorgwerkers, bewoners en cliënten niet.
Abva heeft slechts 10% organisatiegraad. Overigens is de loonsverhoging 2,2%. Maar dat komt de Abva even niet zo goed uit.
Zorgmedewerkers mogen best protesteren en bonden ook, maar wel met open vizier en een heldere agenda. Nu doet AbvaKabo het voorkomen alsof medewerkers van de bewuste instellingen spontaan tot actie overgaan, wat niet het geval is. In dit artikel blijkt duidelijkmdat het mensen van buiten een locatie zijn die actie voeren. Verder is een vrij beperkt deel van de Medewerkers lid van een bond, dus dat gezeur over die 4 procent is vrij onzinnig; hoeveel procent van de medewerkers in de VVT is lid van de Abva? Ik kan het nergens vinden en dat heeft vast een reden (nl. Ook niet zoveel…)