Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

‘Specialisten weren allochtone artsen’

Redacteur KinderopvangTotaal
De opleiding tot medisch specialist is voor allochtone artsen ontoegankelijk door selectie aan de poort. Dat zegt hoogleraar Tineke Abma in de Volkskrant. 'Specialisten zoeken mensen die zijn zoals zijzelf, witte mannen vooral.' Volgens de VU-hoogleraar moeten de specialisten ‘kritisch kijken naar hun eigen selectiecriteria’.
‘Specialisten weren allochtone artsen’

‘In de grote steden is eenderde

Registreren

17 REACTIES

  1. Zelfs als er grote tekorten zijn, zoals bij pathologie bijvoorbeeld, wordt een westerse immigrant gehaald, een Fin of zo.
    Het is precies waar het omgaat: een westerse immigrant is al gauw beter dan een in Nederland opgeleide “allochtone” arts (lees: vanaf dag 1 aan de Nederlandse Universiteit), al zou die Fin ook een buitenlandse accent of manier van omgang hebben!

  2. Lees alle reacties
  3. Niet iedereen is hetzelfde maar ik ken wel een allochtone arts die gewoon kopieert en plakt zonder aan de patient te vragen of deze klachten er nog zijn. De man kan niet fatsoenlijk nederlands schrijven en kopieert wat collega’s geschreven heeft als hij mensen moet doorverwijzen.
    Vatanka, uit Overijssel is zo.

  4. mevr. Abma is hoogleraar patientenparticipatie met, op de vumc pagina, de trefwoorden: Clientenparticipatie; chronische zorg; ethiek; empowerment; ouderenzorg. Dus niets over het onderwerp wat hier op zorgvisie staat. Is zij zo’n roeptoeter als de 2 psychologen die in 2011 in de volkskrant lieten opschrijven dat de medische psychische hulp gaat over phpd: pijntje hier, pijntje daar. Dus haar voortaan maar noemen mevr. Diederik Abma.

  5. Mevrouw Abma vergeet dat een minimum aan taalvaardigheid (het gaat niet om een accent) en inzicht en aanpassing aan onze cultuur in de zorg (opnenheid, eerlijkheid, patient als partner)vereist zijn om hier als arts/specialist goed te functioneren. Dat zijn de principes waarmee we tegenwoordig specialisten opleiden en waaraan ook Nederlandse artsen dienen te voldoen. Uitzonderingen daargelaten (die komen echt aan de bak!)- het gaat vaak mis op het vlak van attitude (autoritair, hierarchisch) en inhoud (onvoldoende kennis van evidencebased medicine principes). De patient en consument mag blij zijn dat er strenge registratie- en sollicitatiecommissies zijn die de kwaliteit van de specialisten bewaken.

  6. Verrassing: specialisten zijn ook maar mensen. Waarom zouden zij een uitzondering zijn op het gegeven dat mensen het liefst collega’s kiezen die op hen lijken? Dat universele mechanisme is in vele studies bij uiteenlopende organisaties aangetoond. Het kan dus bepaald geen kwaad om hier alert op te zijn, in plaats van alleen te roepen dat het niet klopt en aan de allochtonen zelf ligt. Veel bedrijven proberen dit onbewuste uitsluitmechanisme te doorbreken met een diversiteitsbeleid omdat gemengde organisaties (man, vrouw, oud, jong, autochtoon, allochtoon) betere financiële resultaten behalen. Ziekenhuizen zouden daar ook over kunnen nadenken. Als patiënt heb ik overigens geen schadelijke gevolgen ondervonden van dokters uit Oost-Europa en Latijns-Amerika die praatten met een stevig accent en zelfs (oei!) een enkele taalfout.

  7. Het spijt mij te moeten zeggen maar de allochtone medische specialisten die ik ken zijn minstens zo niet meer gek op geld dan de gemiddelde ‘witte man’ specialist. Overigens is het aantal vrouwen in de geneeskunde studies veel groter dan mannen, die worden dus ook gediscrimineerd want deze zijn niet ‘witte man’?.

  8. Wat een onzin artikel. Dus overal waar er allochtonen ondervertegenwoordigd worden ze geweerd?
    Dus: “de poitiek weert allochtone”, de “rechtelijke macht weer allochtonen”. enz.
    Waar blijft de troetel dokter met odertiteling?
    Alleen bij justitie wordt kennelijk niet geweerd. Maar dan aan het andere kant van het hekje(..)….

  9. Tinneke heeft gelijk wanneer ze stelt dat specialisten selectiecirrteria toepassen die niet met kwaliteit te maken hebben. Dat doe ik ook, zolang de kwaliteit van mijn werk niet beloond wordt. Dan kies ik voor de leukste collega’s. Doet u iets anders?

  10. Wat een linkse kerk onzin in de volkskrant. Als je hakkie takkie nederlands praat, is het logisch en terecht dat je geen baan krijgt, vooralsnog is ook een heel groot gedeelte van de patienten namelijk nederlands!
    En die taal, daar moet je voornamelijk zelf wat aan doen, niet je universiteit.
    Het interesseert me geen fluit waar iemand vandaan komt, als hij of zij maar goed is.Ik ben zelf helemaal niet brallerig en hockey en golf hebben aan mij een broertje dood.
    Wat een pertinente onzin deze studie. Tijdens mijn studie kozen de meeste allochtonen met liefde voor Huisarts/ verzekeringsgeneeskunde etc, vanwege de uren en vrijheid, meer dan de nederlanders.
    Ze hadden helemaal geen zin in afgebeuld worden, met uitzondering van een eenkeling die net als ik in de chirurgie eindeloze diensten draaide.
    Zo deze witte specialistenman heeft gesproken

  11. als er taal- of integratieachterstand zou zijn onder allochtone geneeskunde studenten, moet er ruimte zijn in de geneeskunde studie om die tekortkomingen op te heffen. het is zeker geen oplossing om de selectiecriteria voor specialisten opleidingen aan te passen. ze moeten gewoon de beste selecteren. positieve discriminatie is voor alle partijen slecht! het is jammer dat Abma de allochtone studenten als zieligerds wegzet.

  12. Het tekort aan allochtone medisch specialisten is slecht voor de kwaliteit en voor de kosten van de zorg, volgens Abma
    Allochtone specialisten kosten minder en leveren betere kwaliteit dan nederlandse specialisten met dezelfde opleiding..
    Ben erg benieuwd hoe dat beargumenteerd is.

  13. Misschien heeft het ook te maken met de medisch-inhoudelijke kwaliteit van Midden-Oosten artsen?
    ‘Witte mannen’; zo benoemd lijkt het wel een enge sekte; maar inderdaad, laten we ons best doen de laatste Nederlandse heren die überhaupt (oei, Westers leenwoord, Duits zelfs) nog arts willen worden en werkzaam willen zijn in de door zelfingenomen en vooral domme leken gedomineerde en geknechte ‘zorg’sector wegjagen. Lijkt me een uitstekend plan…
    Op naar de NHS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.