“De roof van Indiase OK-assistenten waar Henk van Gerven over spreekt, is ver gezocht”, meent Ronald Israels, voorzitter van de Nederlandse stichting voor bedrijfsprocesinnovatie. “Het is gewoon een vorm van marktwerking.”
De stichting richt zich op samenwerking
Als werving van gezondheidszorgpersoneel samengaat met het ter plaatse opleiden van OK personeel kan er een win – win situatie plaatsvinden; Er zijn in India en Afrika veel jonge mensen die op een dergelijke manier opgeleid zouden willen worden.
Zelf bijgedragen aan het opleidingsniveau van verpleegkundigen in Afrika waardoor er meer motivatie was om in Afrika zelf aan het werk te blijven !!
het is het eeuwige probleem. op individueel niveau draagt dit project inderdaad zowel bij aan welvaart en welzijn van de betrokkenen en (indirect) aan de kwaliteit van de zorg in India. maar macro leidt het wel degelijk tot een zekere braindrain in India en schaadt daarmee het land.
bovendien, en dat is misschien ernstiger, verlicht deze werving de noodzaak om in eigen land voldoende gekwalificeerd personeel te werven (en te betalen!) en zonodig op te leiden. de instellingen blijven weigeren ons, de zorgconsumenten, te confronteren met de hoge kosten die voor gekwalificeerd personeel gemaakt moeten worden. de marktwerking die geïntroduceerd is èn het belang van de zorgverzekeraars zijn daarbij belangrijke factoren.
de vraag blijft of het leveren van noodzakelijke en verantwoorde (medische) zorg wel via de markt geregeld kan worden, als zoveel mensen de marktprijs eigenlijk niet kunnen betalen.
Zelf heb ik vele jaren in India ziekenhuizen bezocht. Er moet daar een groot onderscheid gemaakt worden tussen overheids ziekenhuizen en privé klinieken. Sommige privé klinieken zijn beter geoutilleerd dan Nederlandse, zoals bijvoorbeeld het Escorts Heart Institute dat zelfs een rechtstreekse sateliet verbinding heeft met het Texas H.I. Echter, de nazorg tijdens het verblijf verschilt aanzienlijk met onze standaarden. Westerlingen zijn niet bestand tegen bacteriën en zullen gemakkelijk ongewenste infecties op kunnen doen, omdat de care na operaties op verpleegafdelingen heel verschillend is. Het verplaatsen van zorg naar India zal dus niet zo eenvoudig zijn als het lijkt. En zeker niet naar overheidsziekenhuizen, die voor onze begrippen “vies” zijn. Terwijl juist die instellingen zouden kunnen profiteren van de extra geld instroom. Het stimuleren van de economie lijkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid zal blijken te zijn.