Viva Zorggroep stopt met aanbieden van ondersteunende en signalerende thuishulp voor mensen met complexe problemen als verslavingen en psychische aandoeningen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.
Omdat het cluster huishoudelijke zorg het
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanOmdat het cluster huishoudelijke zorg het
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Ben het helemaal eens met het ”lange” verhaal van de bovenstaande medewerkster.
Een GEWELDIGE “BAZIN” die er ALTIJD is voor haar medewerkster en clienten, na 34 jaar op straat zetten,ONGELOOFLIJK.
We strijden door…….
de hele viva moet bezuinigen, alle verzorgings en verpleeghuizen. En dan wel de top laten zitten, met een giga salaris. Personeel wordt wegbezuinigd op de werkvloer. Als collega’s weg gaan, komt er niemand voor terug.Uren te kort in het rooster, maar extra uren worden niet uitbetaald. Krijg je tijd voor tijd voor. Schiet niet echt op, als je bijna geen vrij kan krijgen!!
Managers moeten eruit, maar waar laat je die dan? met een kanp salaris thuis laten zitten dus? belachelijk!!
Wordt tijd dat we met ze alle eens gaan staken, dat de top ermee stopt. En dan zonder goude handdruk!!!
in aansluiting op de vorige spreker, en collega, heeft 1 van jullie uberhaupt opgemerkt of het hogere bestuur van de Viva! Zorggroep de afgelopen jaren zelf in de bezuinigngsmode zijn gegaan? Hebben zij ook schaalverlaging gekregen? Ik denk dat we dat antwoord wel weten, he?
Viva Zorggroep stopt met het aanbieden van ondersteunende en signalerende thuishulp voor mensen met complexe problemen als verslavingen en psychische aandoeningen. Als een bom sloeg dit nieuws in bij alle GHV medewerkers van Viva Zorggroep. Juist deze groep mensen, met complexe problemen, heeft de GHV hulp heel hard nodig. Zij moet al extra hard knokken om zichzelf staande te houden in onze verharde maatschappij. De GHV medewerkers signaleren (acute) problemen bij deze groep mensen, zijn betrokken, zorgen ervoor dat zij zelfstandig kunnen blijven wonen, geven ze zelfvertrouwen, bieden ze een luisterend oor, helpen ze met het huishouden, bewaken de gezondheid en geven ze mee dat ze belangrijk zijn en meetellen in onze maatschappij.
Viva heeft inderdaad de GHV medewerkers aangeboden dat zij hun clienten mogen behouden, het werk blijft dan even zwaar. De Viva verwacht dan wel van de GHV medewerkers dat zij akkoord gaan met minder salaris door ze terug te plaatsen in een lagere salarisschaal. Een andere optie die de Viva aanbiedt is dat er met behoudt van salaris overgestapt kan worden naar het cluster Wijkgericht Werken. Op dit moment is niet bekend of er genoeg geld is voor omscholing en/of er genoeg werk is voor alle GHV medewerkers die deze keus willen maken. Al met al blijft het vooralsnog een grijs gebied voor alle GHV medewerkers.
De Viva wijst vooral naar de diverse Gemeenten dat zij tekort schieten in het uitbetalen van het juiste uurtarief wat er als prijskaartje hangt aan deze vorm van gespecialiseerde hulp.
In alle bijeenkomsten die nu hebben plaatsgevonden en alle communicatie die via de media naar buiten is gebracht heeft de Viva niet een keer de verantwoordelijkheid genomen of de hand in eigen boezem gestoken. De Viva heeft immers zelf ingeschreven bij de diverse Gemeenten voor de zorg die zij konden bieden, hier een bedrag voor aangegeven, en zo de gunning gekregen van diverse Gemeenten. Waar is de verantwoordelijkheid van de Viva in deze?
Dan volgt nog het ongelofelijke verhaal van de rayonmanager die de manager van alle GHV teams per 1 juli op non actief willen gaan zetten omdat zij niet meer in het plaatje past van de Viva. Ze wordt geprezen om haar perfecte rol als manager en haar menselijke kant alleen zal dat volgens de rayonmanager straks niet meer werken met het nieuwe beleid wat de Viva wil gaan uitzetten. Hoe is het mogelijk dat je zo met mensen om kan gaan? Hoe is het mogelijk dat een rayonmanager jou verteld dat je niet meer in het plaatje past? Hoe is het mogelijk dat een rayonmanager je na zoveel trouwe dienstjaren geen passende functie wilt aanbieden? Hoe is het mogelijk dat een rayonmanager je verteld dat er “hardere” mensen in de functie van manager moeten komen terwijl je als manager juist met heel veel mensen te maken hebt?
OP dit moment zijn er heel veel vraagtekens omtrent het handelen van de Viva, wat wil de Viva precies, waarom wordt de directie, Lucien van Ruth, zoveel mogelijk buiten beeld gehouden, welke kant wil Viva op als je zakelijk en hard moet gaan worden terwijl wij menselijke zorg verlenen, hoe heeft het allemaal zover kunnen komen???
WEES ZUINIG OP HET GEKWALIFICEERD
PERSONEEL DIE IS HARD NODIG VOOR NU EN VOOR IN DE TOEKOMST!!!!!!
De getroffen medewerkers zullen acties gaan ondernemen. In Beverwijk zullen ze vanavond bij de raadsvergadering bezwaar maken tegen deze verkeerde vorm van bezuinigen! Wat voor maatschappij is dit, ze werken voor weinig en zijn zeer betrokken bij de cliënten het is bewezen dat na het inzetten van het GHV-team er minder opnames zijn in psychiatrische instellingen. Als je weet wat een opname kost dan zijn de kosten die de thuiszorg maakt een schijntje…
De viva heeft de gemeentes een veel te lage offerte geboden, die bij voorbaat al niet haalbaar was!!! Het is dus de eigen schuld van de viva! Erg slecht dat personeel daar nu de dupe van wordt!!
Juist in Nrd Holland zijn er speciale Act en Fact teams die mensen met deze problematiek uitstekend thuis kunnen begeleiden. Waarom niet daar naar doorverwezen?
Het is onbegrijpelijk van de gemeenten, dat van het totale WMO-budget dat zij van het Rijk ontvangen 79% toebehoort aan huishoudelijke hulp. Tot en met de jaren 2009 hebben de gemeenten de overschotten van gemiddeld 20% besteed voor andere doeleinden zoals automatiseringsprojecten, bijdrage in metro-aanleg enz. Nu de WMO geoormerkt is besteden de gemeenten de overschotten aan minder relevante c.q. kosten-verslindende WMO-projecten (w.o. buurtbus). De gemiddelde kostprijs p/u van een thuis-zorgmedewerker is thans € 24,05. De laagste uurprijs in de bedrijvensector!
er is nog een derde mogelijkheid, de geschoolde medewerkers worden gedetacheerd naar de gemeente. er is enorm behoefte aan gespecialiseerde thuiszorg het is een groot verlies deze niet in te zetten waar het nodig is. De hulpafhankelijke mens blijft en is een feit in onze ingewikkelde maatschappij. Zeker waar het gezinnen betreft zullen wij (gemeente en maatschappelijke instantie) alles moeten inzetten om te ondersteunen zodat de volgende generatie beter leert om te gaan met onze veranderde maatschappij.