Om de nieuwbouw in Hilversum en de uitbreiding in Blaricum niet in gevaar te brengen, moet Tergooiziekenhuizen flink besparen. Een van de kostenbesparende maatregelen die worden genomen is het aantrekken van OK-personeel uit India. Dat laat vertrekkend bestuurder Claudia Zuiderwijk weten in dagblad De Gooi- en Eemlander.
Het ziekenhuis is nu vaak twee
Beter en meer opleiden, romen aan de top en flexibele werktijden!!! De meeste ok-assistenten zijn vrouw hebben / krijgen kinderen!!!! Stem werktijden af op schooltijden….
we willen toch zo graag iedereen aan het werk voor weinig? waarom dan nog meer mensen naar binnen halen? dan moeten er in de toekomst nog meer aan het werk gehouden worden.Inderdaad romen aan de toppen van alle instellingen,dat levert geld op!!!
Waardeloze aktie, besparen op een vreemde manier en ook mog eens slecht voor de landen waar de nieuwe OK assistenten vandaan komen, die hebben daar hun personeel hard nodig! Bovendien moeten deze nmensen eerst perfect Nederlands leren, begrijpen, spreken en schrijven; communicatie op de OK is van groot belang. Men kan ook geld steken in een opleiding zoals hierboven door Mw. Kloek beschreven. Het inburgeren, taal leren en huisvesten plus het updaten en bijscholen van de assistenten op Nederlands niveau en aangepast aan het ziekenhuis, zal ook een lieve duit kosten. Waarom bedenkt toch niemand dat het werken in de zorg snel aantrekkelijker gemaakt moet worden, niet alleen voor OK-assistenten maar over de hele linie???? Beetje romen aan de top en je komt alweer een stuk verder…….
Er is maar één oplossing voor het tekort aan operatie-assistenten en anesthesiemedewerkers en dat is: opleiden. Helaas is er voor deze beroepen nog steeds geen normale HBO of MBO opleiding. De Nederlandse ziekenhuizen leiden zelf in-service op, en wel: veel te weinig. Op deze manier opleiden is namelijk peperduur. En bovendien: veel meer dan één of twee mensen met de handen op de rug op de O.K. is onwenselijk vanwege de ruimte, de concentratie en de hygiëne. Daar ligt dus ook een grens. Het verloop onder leerlingen ligt rond de 50% (vooral in het tweede leerjaar, als ze net een beetje productief gaan worden). Daarmee verdwijnt de helft van de investering ook nog eens in een bodemloze put.
Waarom maken wij hier geen normale HBO van, zoals ook voor de MBRT, de fysiotherapie of de ergotherapie? Met veel meer theorie, simulatie en skillslab, zodat niet alles maar op die OK hoeft mee te kijken. Gewoon met een studiebeurs, zodat de leerling niet meteen een arbeidsprestatie hoeft te leveren. Op die manier kunnen veel meer leerlingen gelijktijdig de opleiding volgen en is het verloop ook niet zo’n een ramp. En dan net even iets meer opleiden dan de markt vraagt. Als we daar nu eens vier jaar geleden mee waren begonnen, dan hadden we nu de eerste vruchten al kunnen plukken. Maar nee, we hollen liever achter een paar academische ziekenhuizen aan die, na het debâcle met de Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen, hun geluk nog maar eens een eindje verder weg en nog dieper in de derde wereld gaan beproeven. Armoedig. Alle ellende die je hier weer naar toe haalt. Alle energie die daar weer in gaat zitten. Steek die nu eens in een echt structurele oplossing van het probleem. Neem je OK en het personeel dat er werkt serieus: zorg voor een goede opleiding.