De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag huisartsen er soms toe verplichten een contract af te sluiten met zorgverzekeraars zodat ze rekening kunnen versturen. Maar dit mag lang niet voor alle handelingen, blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Dat meldt Nu.nl. De uitspraak
Beste Puck van Beurden,
Een WA autoverzekering is voor burgers verplicht, een zorgverzekeringspolis is verplicht maar verplichte contracten tussen zorgaanbieders en verzekeraars bestaan niet.
In geval dat een huisarts ervoor kiest bepaalde extra zorg te leveren tegen extra honorering, zoals avondspreekuur of ander innovatieve zorg, dan ligt daar een afspraak cq contract met de verzekeraar aan ten grondslag.
Dat was zo en dat blijft zo.
Maar verzekeraars kunnen huisartsen niet verplichten extra zorg te leveren of verplichten een contract af te sluiten. Daar kiest de huisarts zelf voor.
Even je tekst aanpassen zou ik zeggen.
Merkwaardig, deze uitleg van Zorgvisie. Ik raad ze toch aan beide uitspraken nog eens goed te bestuderen. Die zijn helder en duidelijk en héél kort samengevat: geen contract is de norm en alleen in speciale gevallen kan de zorgverzekeraar een contract eisen. Dus voor inschrijftariefen, alles in segment 1 en 2, nu inclusief POH GGZ en ketenzorg is GEEN contract nodig. Alleen in segment 3 zitten nog zaken waar een contract nodig is, als je bv afspreekt doelmatig voor te schrijven. Kort gezegd is voor 90% van je inkomen geen contract meer nodig. Dat is toch wat anders dan in bovenstaand bericht wordt gesuggereerd.