Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Schippers: ‘Ggz zegt hoofdlijnenakkoord op’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord met de ggz is een dode letter. Dat komt volgens minister Edith Schippers van VWS doordat GGZ Nederland een brief en een petitie tegen aanpassing van artikel 13 heeft ondertekend.
Schippers: 'Ggz zegt hoofdlijnenakkoord op'
Foto: VWS

Schippers gaf haar interpretatie tijdens het

Registreren

13 REACTIES

  1. @ FJJ Conijn,
    Kafka was nog niet klaar: de genoemde classificatie op de verwijsbrief hoeft niet te kloppen… het gaat erom dat ‘er wat staat’. Verder moet op de verwijsbrief de AGB code van de verwijzer (vaak de huisarts), NAW van de patient. En natuurlijk stellen sommige verzekeraars aanvullende eisen. Zo stelt VGZ voor 2015 dat de verwijsbrief voor de basis ggz niet ouder is dan 5 (VIJF!) dagen en voor de gespecialiseerde ggz niet ouder dan 10 dagen. Totaal onwerkbaar natuurlijk, en alles ‘in het belang van controle’.

  2. Lees alle reacties
  3. Mevrouw Schippers gaat steeds meer Zonnekoning(in) gedrag vertonen. Wellicht wordt het tijd voor een commissariaatje ergens in de luwte en een aftreden ‘ik kies voor de thuissituatie’ is algemeen geaccepteerd, zo geef ik maar als advies.
    Als bestuurders iets te veel in zichzelf gaan geloven en niet echt meer prikkels vanaf buiten toelaten in de meningsvorming, wordt het tijd om het stokje door te geven. Wellicht kunnen een paar collega’s wat hints geven (alhoewel, die zitten vaak ook met de nagels vast in de stoelzitting).

  4. Het is ridicuul om in tegenstelling tot de somatiek bij GGZ een ‘stoornis’ vast te moeten stellen waarbij in de somatiek ‘klachten’ afdoende zijn voor een verwijzing. De verwijzer is zelden in staat een goede diagnose te stellen, niets ten nadele van de verwijzers, maar dat is niet hun vak net zomin als dat voor andere specialismen geldt. De eerstelijnspsychologie is feitelijk buitenspel gezet. Vervolgens is zoals hierboven ook gezegd juist in de GGZ de therapeutische relatie essentieel, en daarom zeer van belang dat deze zelfgekozen en in vrijheid tot stand komt. Dwingend sturen ondermijnt het behandeleffect, zo simpel is het. Komt nog bij – of vooraf- dat de bezuiniging niet onderbouwd is. Wanneer een ZV 70% betaalt aan een niet gecontracteerde bespaart men dus al 30%. Nee dit gaat om iets heel anders, wat dat is zal de tijd leren.

  5. Behalve politici die herkozen willen worden, wil de hele Nederlandse bevolking vrije artsenkeuze. En zeker waar het psychiaters betreft! Als er een vak is waar naast kennis en kunde ook de persoonlijkheid meespeelt in de vertrouwensrelatie is het dit vak wel. De drempels die opgeworpen zijn om uberhaupt behandeld te kunnen worden in de tweede lijn zijn al zo hoog. En de € 1500 eigen bijdrage voor een kind is mogelijk bedacht door een krankzinnige.

  6. Gelukkig weer een reactie die weerstand biedt tegen Schippers. het wordt tijd dat ze uit haar ( dictatoriale) stoel komt en op verantwoordelijke wijze, de zorg voor de nederlanders behartigd. Dat verantwoordelijkheden genomen worden waar het hoort en op een wijze die in nederland gangbaar is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.