De zorgverantwoording op basis van diagnosebehandelcombinaties (dbc) of dbc’s op weg naar transparantie (dot) is te veel gebaseerd op producten en te weinig op de outcome van zorg. Bovendien zijn de dot’s nog steeds te ingewikkeld. Dat zei André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), op het congres van HEAD, beroepsvereniging voor zorgfinancials.
We hebben als zorgverzekeraars het nodige
Er bestaat geen goede zorg en slechte zorg, zorg is een complex proces en elk zorgproces is anders want elk mens is anders. Naast objectieve maten is er altijd een groot stuk subjectiviteit in het bepalen wat ‘goede zorg’ en ‘slechte zorg’ is. Dit hele debat is daarmee onzin.
‘Hoe korter de behandeling en hoe beter de zorg, hoe hoger de vergoeding’.
Ook dat kan niet de bedoeling zijn. Dan blijft de prijs/kwaliteitsverhouding gelijk. De vergoeding moet gebaseerd blijven op de werkelijke kosten, plus enige ruimte voor waardering van kwaliteit.
Ik betaal toch ook niet per definitie het hoogste bedrag aan de beste telecomprovider?
Geachte lezer,
Banken vragen garanties op basis van een accountantsverklaring.
En U weet wellicht dat de accountants grote problemen hebben om hun goedkeuring te verlenen.
Hoe run je een organisatie als de accountant al problemen heeft met de financiele verslaglegging?
Misschien ‘back to basic’?
Vriendelijke groet
http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
Volstrekt kansloze gedachte om ziekenhuiszorg af te rekenen op outcome. Leg de verantwoordelijkheid maar weer gewoon weg, dan ligt het niet aan jou. Probeer de zorgkosten niet aan de achterkant (bekostiging) te beheersen, maar doe eindelijk eens iets aan de voorkant (preventie). Als Rouvoet nou eens zou roepen dat iemand daar een goed verdienmodel voor zou moeten ontwikkelen.
Zet een slimme code op je ID kaart, scan en betaal alleen voor welke zorg je afneemt.
Waarom werd bij de introductie van de DOT gereageerd met ‘we worden ‘be-Dot’? En werd serieuze kritiek niet weggehoond? Of gaat Rouvoet zeggen: ‘het is niet onze schuld, we wassen onze handen in onschuld’?