Op het gebied van onderhandelingen, kwaliteit en doelmatigheid kan de liberalisering van de farmaceutische zorg verbeteren. De liberalisering gaat wel de goede kant op en moet vooral doorgezet worden. Zo blijkt uit een verkenning van Robert Reibestein en Alexander Rinnooy Kan in opdracht van minister Schippers.
De minister stelde Reibestein en Rinnooy
Dit is een zwak advies. Blijkbaar hadden de onderzoekers niet alleen moeite om inzicht te krijgen in de financiële positie van apothekers (zo moeilijk kan dat toch niet zijn), maar ook in marktwerking in de zorg. Zorgverzekeraars zien apothekers als doosjesschuivers en wachten op golf van faillissementen voordat zij bereid zijn voor service te betalen.
Extra vergoeding voor betere kwaliteit van de dienstverlening is al jaren de wens van apothekers, maar zorgverzekeraars bewijzen op dit vlak enkel lippendiensten. Eenmaal onder vier ogen vertellen de zorgverzekeraars dat zij geen behoefte hebben aan kwaliteitsinitiatieven die de kosten omhoog stuwen (ongeacht hoe kostenefficient), en dat zij elk onderzoek dat aantoont dat extra uitgaven leiden tot een kostendaling elders sterk zullen wantrouwen. Dan helpt een ‘onderzoek’ van ‘verkenners’ met een afsluitende oproep aan zorgverzekeraars natuurlijk niet.
De vraag is nu of de KNMP dit flutonderzoek zal accepteren. Ja de reputatie van beide heren is bijzonder goed, maar de eerste de beste onderzoeker die de zorginkoopmarkt kent kan dit onderzoek aan flarden schieten. Of de KNMP dit gaat doen is zeer de vraag want de afgelopen jaren lijkt deze brancheorganisatie het spoor geheel bijster.