Circa vijf procent van de bestuurders in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg overtreedt bewust de regels om de financiële positie van hun organisatie te verbeteren. Dat blijkt uit een risicoanalyse van het ministerie van VWS in handen van RTL Nieuws.
De zorgbestuurders declareren meer uren zorg
ja en hulpvragers liggen een uur te wachten om uit bed gehaald te worden!
Er worden zeker zwaardere indicaties afgegeven.
Die heb ik ook aan denhaag verzonden.
Dit komt mij bekend voor
95% van de zorgbestuurders probeert NIET om door middel van zwaardere indicaties of overdeclaraties de financiele situatie van de organisatie te verbeteren. Nou dat zou pas nieuws zijn…
Daar gaan we weer. Fraude, fraude, fraude. Dit was een ‘Tafel van elf’ kwalitatief onderzoek. Dergelijk onderzoek is niet bedoeld om de omvang van fraude in kaart te brengen, maar wel geschikt om relevante factoren voor wetshandhaving in beeld te krijgen.
Vrijel elke wat grotere aanbieder in de AWBZ en zelfs verwijzers naar de AWBZ hebben indicatiestellingsspecialisten in dienst. Het is hun taak om voor elke patiënt een zo zwaar mogelijke ZZP (lees zoveel mogelijk geld) te krijgen. Is dat fraude? Misschien niet, maar het is waarschijnlijk dat het grijze gebied door het merendeel wordt opgezocht. En als u verwacht dat VWS een goede controle op misbruik heeft ontwikkeld, dan heeft u het mis. En mocht misbruik dan toch aan het licht komen, dan schrikken de straffen niet af. Dat kun je overigens met de Tafel van elf wel goed onderzoeken.
Dat ze deze lui maar eens aanpakken zitten wij straks niet op droog brood!