Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wout Adema: ‘krimp ziekenhuizen 4 procent’

Directeur medisch specialistische zorg en ggz bij zorgverzekeraar Achmea, Wout Adema, constateert in 2013 een krimp van ruim 4 procent van het aantal behandelingen bij ziekenhuizen. Volgens hem betekent dit dat de totale ziekenhuiskosten omlaag kunnen in de financiële afspraken tussen verzekeraar en ziekenhuis.
Wout Adema: ‘krimp ziekenhuizen 4 procent’

A
dema kijkt in zijn weblog

Registreren

3 REACTIES

  1. De dalende vraag in de zorg is (mede) een gevolg van de economische crisis. Na de tijdelijke krimp volgt onvermijdelijk weer een periode van versterkte toename van de vraag. Als de budgetten van de ziekenhuizen nu structureel worden verlaagd door zowel lagere volume afspraken en tariefkortingen, zal dit er toe leiden dat de ziekenhuizen over enkele jaren de toestroom niet meer aankunnen. Deskundig personeel dat je eenmaal hebt ontslagen komt niet zo makkelijk weer terug.
    Het is te wensen dat zorgverzekeraars niet meedeinen op de golven van de conjunctuur maar en een vaste koers varen en zo bijdragen aan zekerheid in de zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Een krimp van 4% rechtvaardigt niet een dictaat van zorgverzekeraars waaronder Achmea voor komend jaar van tussen 10 en 15% lagere tarieven.
    Wanneer de daling blijvend zou zijn is het wel gerechtvaardigd om lagere productie te bespreken.
    Echter, de ziekenhuizen zijn gelijk tankers die je al op grote afstand voor de havenmonding moet insturen. Dat houdt in dat er op een termijn van meerdere jaren een ijkpunt komt waarop een ziekenhuis terecht moeten komen bij gelijkblijvende daling. De tarieven krijgen dan wel sterkere opslag voor de vaste kosten vanwege een kleinere schaalgrote.
    Indien men dat niet wil zullen de vaste kosten macro (op nationaal niveau) naar beneden moeten en dat kan door plannen te maken om een ziekenhuis op termijn te sluiten.
    Het plan dat daaraan ten grondslag zal liggen kunnen de ziekenhuisbestuurders goed met de zorgverzekeraars bespreken.
    NB Een dergelijke aanpak past bij het reguleren van de zorg op de plaats waar deze het beste (kwalitatief en prijstechnisch, maar wel in die volgorde) geleverd kan worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.