Gemeente Breda wil zo veel mogelijk alfahulpen inzetten in de Wmo en zo min mogelijk uren van reguliere zorginstellingen contracteren. In 2011 komt er daarom een alfacheque voor thuiszorgklanten. Met deze en andere maatregelen wil de gemeente drie miljoen euro besparen.
Breda gaat een systeem in de
Buiten het feit, dat de “overheid” telkens weer de spelregels wil veranderen, is het verbijsterend te constateren dat de woordvoerder van de gemeente niet goed op de hoogte is van sommige spelregels, aangezien de alfahulp (de witte werkster)in het jaar volgende op de verleende hulp aan de belasting moet opgeven dat zij verdiensten heeft waarop nog geen belasting en inhouding ziektekosten is betaald. De alfahulp moet dan alsnog belasting en bedoelde inhouding ophoesten.
Is dit een indicatie van de materiekennis die bij de gemeenten aanwezig is??
Als belangenbehartiger voor alphahulpen levert Stichting Alphatrots de ondersteuning voor de cliënt zodat PGB helemaal niet lastig hoeft te zijn voor de cliënt. Fleurtje kan voor € 14,50 per uur werken en de cliënten hebben steeds dezelfde vaste hulp. We zorgen voor vervanging tijdens ziekte en vakantie. Helaas zijn wij te goedkoop. Gemeenten kiezen onder het mom van bezuinigingen vaak liever voor dure en ingewikkelde oplossingen zoals de alfacheque. Het is eigenlijk onthutsend hoe makkelijk binnen gemeenteland nog met het geld van anderen wordt omgegaan.
De thuiszorginstellingen, die als paddestoelen uit de grond kwamen en bakken met geld verdienden leveren niet wat ze beloofden. Lees een willekeurige site van thuiszorg en ga na wat hiervan uw ouders krijgen. NIETS! Steeds een andere hulp, inderdaad veelste jonge, geen ervaring en frauderend in tijd. Omdat deze markt steeds groter wordt, moet de gemeente hier eens zorgvuldig naar kijken. Waarom geen aanbod PGBzorgverleners bij de gemeente? Let op, deze mensen zijn zo direkt te benaderen dat deze wel betrouwbaar zijn en goed!Breda, schaam je!
Ik werk als thuiszorghulp bij mensen in Breda via een zorginstelling. Dat zit me niet lekker omdat er veel met jonge (lees goedkope) krachten wordt gewerkt en er steeds minder, geen, contact meer is met client. Het salaris is erg laag, 8,60 bruto per uur en ik ben 44! Ik wil geen goud verdienen, maar dit stimuleert niet. Ik wil en kan mijn mensen niet in de steek laten. Zonder zorginstelling verder mag niet en voor de meeste clienten is pgb veelste ingewikkeld. Breda zou voorop moeten staan om voor de ouderen te zorgen. Het grote geld niet naar de zorginstellingen (veelste commercieel!!!!!) maar in zee moeten gaan met pgb-hulpen. Het geld verdwijnt in een put. Geen contact met personeel, heel raar. Men kent mij niet, maar stuurt mij zo naar een mevrouw en morgen iemand anders.
Niemand controleert dit. Want ook dat kost geld.
Hou het klein en persoonlijk. Denk aan ouderen zoals aan uw ouders!
Ik denk niet dat de klant slechter uit is met een alpha hulp.Alpha hulpen zijn ook (meestal) vrouwen die zeer gemotiveerd hun werk doen. Daar wordt de zorg en de klant niet slechter van.Wel de hulp zelf, die geen recht heeft op doorbetaling bij ziekte, geen pensioen opbouwt etc.
wanneer deze ambtenaren zlef hulp nodig hebben zullen zij dit zelf moeten regelen, er zijn over 5 jaar zo weinig mensen die voor de zorg gaan kiezen dat het er vanzelf niet meer is. Zorgverlening thuis is niet alleen schoonmaken maar tevens inschatten hoe het met de client gesteld is en dit rapporteren wanneer nodig. Ik meen ook dat er dwarsverbanden zijn met huisartsen is de buurt. dit lijkt mij noodzakelijk bij het toenemend aantal alleenstaande ouderen. Dus kortom laten we het over het werk hebben wat er is en hoe we dit met elkaar willen aanbieden ook over 5 jaar .
Primair hebben we het over “ZORG”.
“Zorgverlening” betekent in deze situatie allereerst echte “zorg” voor thuishulpklanten, maar ook “zorg” voor de Alphahulpen.
De kwaliteit van die zorg is prioriteit 1.
Straks gaat de gemeente de kwaliteit beoordelen van “zorg” die ze zelf organiseerde.
Dat leidt tot een rapportagesysteem dat middels afvinkcultuur aantoont dat de betrokken ambtenaren hun taken hebben uitgevoerd. Echte “zorgkwaliteit” realiseer je niet door taken uit te voeren.
Uiteindelijk leidt eea tot onbestuurbaarheid, veel hogere kosten, en minder “ZORG”.
Zeker nu de overheid alle niet kerntaken privatiseert lijkt me dit geen doordacht idee.
DAT MAAKT TOCH NIKS UIT ALS JE LATER GEEN PENSIOEN KRIJGT JE BETAALD ER ALLEEN MAAR VOOR EN HET IS ALLEN MAAR GOED VOOR HEN DE PENSIOENEN OH PAS OP JE WORDT OPGELICHT VAN HIER NAAR TOKIO DENK DENK EN DENK TOCH EENS NA LAAT JE NIET GEK MAKEN….ZELFDE ALS MET ALFA HULPEN DIE MOCHTEN NIET MEER IN DIENST GENOMEN WORDEN
nu al weer ontslagen Gemeente’s denk toch eens na de staat wil dat de mensen aan het werk moeten liefst tot (67 jaar) klopt ook niet maar zo vallen er wel veel ontslagen en goeie mensen thuishulp komen dan op de straat dat is niet het verlang van de mensen dit is iets V.N.G voor heel Nederland denk daar maar eens over na het is gewoonweg een zooitje zo komt het hier in Nederland nooit goed armer worden armer en rijken worden steeds rijker(en die lachen het harst.het zal ook nooit goed komen het word als maar slechter.en ben met Alie Dieke eens nee het zal nooit het zijn altijd de arbeiders die alles weer moeten dokken als het van puntje tot paaltje komt ophouden het wordt alleen maar slechter slechter en nog slechter enz enz.
Heel vreemd. Wij als thuiszorg organisatie mogen geen alpha hulpen meer inzetten en hebben ze per 1 januari 2010 allemaal in dienst genomen. De regering vond dat er teveel mensen geen pensioen etc. opbouwden als alha hulp. En nu zet de gemeente ze zelfstandig weer in? Hou kan dat? Bovendien is de vraag, wat is “licht huishoudelijk werk?” Is de gemeente nu niet geneigd om te snel een alph hulp te indiceren om kosetn et besparen? Is dit goed voor de cliënt of voor de gemeente? Het is in ieder geval niet goed voor de medewerkers in de zorg!Houdt het dan nooit op?
En wat gebeurt er met de hulpen die, vaak al jarenlang en zeer gemotiveerd naar de klanten toe, voor de thuiszorginstelling werken?? Worden die er dan maar uitgeflikkerd omdat er geen werk meer voor ze is, of verplicht om voor een nóg lager slalaris te gaan werken??
Goedkoper?
Zit er dan zoveel verschil in uitvoering door gemeentes? Waarom redt de ene gemeente het wel en Breda niet? Welke keuzes zijn daar dan gemaakt? Wordt er in NL wel landelijk gekeken naar leeftijdsopbouw en indiciatie per gemeente?
Of moeten al deze mensen dan maar verhuizen naar een gemeente waar nog wel via de Thuiszorginstellingen en WMO hulp wordt geboden.
En hoeveel uren moeten deze werknemers werken om nog een beetje geld bij elkaar te sprokkelen? Hebben zij geen gezin en sociaal leven? Of moeten ze zich maar helemaal opofferen. A-sociale loonslavernij zeg! Denk eens na.
het enige positieve punt aan dit plan is dat het omvangrijke bureaucratische circus van de aanbesteding (wellicht) overbodig wordt en de zorgafhankelijke rechtstreeks zijn zorgverlener kan kiezen. maar de meeste zorgafhankelijken zijn daarvoor helaas niet toegerust.
alfahulpen waren al zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) voordat die term was uitgevonden. dit betekent dat ze in principe omzetbelasting en inkomensbelasting moeten verrekenen in hun tarieven, en een opslag op hun kostprijs om in hun sociale zekerheid, ziektekostenverzekering en pensioenvoorziening. als daarvoor, zoals van verschillende kanten wordt bepleit, ruimte geboden wordt zullen de tarieven al snel die voor de reguliere thuiszorg evenaren en vervalt de besparing die Breda zich voorstelt.
een regeling als deze opent daarnaast opnieuw de markt voor bemiddelingsbureaus en tussenpersonen, en de nadelige gevolgen daarvan hebben we al veel gezien. of denkt de gemeente Breda zelf als bemiddelingsorganisatie te kunnen optreden. en waaruit betaalt ze dat dan.
Gewoon schandalig,eerst waren het de reguliere alphahulpen die weer in loondienst omdat ze weer minder hoefde te betalen , alles voor de positie van de werknemer en vervolgens gaan ze het zelf doen, over 2008 toen er bij de gemeenten 200 miljoen WMO overschot was wordt niet meer over gesproken, dit extra geld zal wel voor een of ander prestige object zijn verbrast in plaats van op de plaats te komen waar dit thuishoort, nl bij de klanten van de WMO, hoezo crisistijd? voor de gemeente niet voor de medewerker wel, want door deze grappen zal hij wel binnen bepaalde tijd ontslagen worden omdat er geen werk meer is,
Zouden deze alphahulpen ook aan alle kwaliteitseisen moeten voldoen? Leveren zij ook hun productie electronisch aan, aan het CAK? Moeten zij ook alle enquetes invullen? Als grote professionele organisatie wordt je toch wel erg gestraft door alle neveneisen en kun je feitelijk niet fair met de “kleintjes” concureren. Maak de spelregels gelijk!!!
Schandalig van de gemeente Breda. Wat ze er niet bij vermelden is dat de alfahulpen hier wel inkomstenbelasting over moeten betalen en een bijdrage voor de ZVW. Ze komen niet in aanmerking voor sociale verzekeringen en bouwen geen pensioen op. En dan de franje eraf halen van de indicatie? Laat er dan direct een schoonmaakbedrijf naar toe sturen. Breda is onmenselijk!