Het aantal mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) groeit gemiddeld met 11,7 procent per jaar. De lasten van de pgb-regeling stijgen jaarlijks gemiddeld met 21,2 procent.
Dat blijkt uit Zorgcijfers eerste kwartaal
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDat blijkt uit Zorgcijfers eerste kwartaal
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Het is appels met peren vergelijken. Zorginstellingen maken voor ZIN productieafspraken met het zorgkantoor. Van deze inkomsten betalen ze ook hun overhead, gebouwen en wat al dies meer zijt. Daarom zetten ze een PGB liefst zo snel mogelijk om in ZIN. Het telt dan mee in de productie. Overschrijden ze de productieafspraken, dan schuiven ze tussentijds aan bij het Zorgkantoor om de afspraken bij te stellen. Om die reden is het Zorgkantoor de voornaamste klant van de Zorginstellingen. Niet de client, die wordt vooral als een zak met geld gezien. Zijn slechte zorgverlening en gedwongen winkelnering (ZIN) redenen voor de populariteit van het PGB? Wie betaalt (PGB), die bepaalt!
Dat het PGB mensen aantrekt die daarop gewezen worden door PGB-bureautjes is opzettelijke kwaadsprekerij. Kan het zo zijn dat we de samenleving almaar ingewikkelder maken en dat er steeds meer mensen zijn die het allemaal net niet meer snappen? Kijk naar de groei van de LVG-populatie, die zit al aan de onderkant van het VMBO. Het getuigt sowieso van een slechte smaak om mensen met beperkingen weg te zetten als klaplopers. Op deze website komt dat vaker voor dan bij bijvoorbeeld Skipr. Ander publiek waarschijnlijk.
Het is niet meer dan normaal dat mensen voor PGB kiezen. Dan heb je inderdaad zelf de regie, ben je niet afhankelijk van de willekeur van een zorgverlener die alleen maar om de winst denkt.
En als ik dus een ZIN heb krijg ik maar 60% van waar ik recht op heb. Dat recht is al minimaal en daar krijg ik dan nog maar iets meer dan de helft van.
Dan wordt een PGB al snel duurder. Want die 75% van de indicatie die ik dan krijg voor mijn PGB gebruik ik helemaal. Laten we zeggen dat ik die voor 70% gebruik.
Dus dan is mijn PGB zorg 70% van mijn indicatie maar wel 100% mijn verantwoording en de ZIN is 60% en ben ik 100% overgeleverd aan de willekeur van een organisatie.
Als die zorgverleners er nou eens mee beginnen met de ZIN volledig in te vullen dan wordt het verschil tussen PGB enZIN ook een reeel verschil.
Nee, ZIN daalt absoluut niet. PGB is ook niet goedkoper. PGB’ers gebruiken 75 procent van hun budget, mensen die zorg in natura ontvangen vebruiken ongeveer 60 procent van de toegewezen indicatie.
Maar het voornaamste punt is dat het PGB mensen aantrekt die anders geen beroep op de AWBZ zouden doen al of niet aangemoedigd door de PGB-bureautjes.
Volgens cijfers blijkt dat zowel de gebruikers van ZIN als van een PGB jaarlijks stijgen. Oftewel PGB stijgt én ZIN stijgt…
Zou het niet zo kunnen zijn dat de zorg die met een PGB betaald wordt de zorg in natura doet verminderen? Lijkt mij een reële veronderstelling. Oftewel PGB stijgt maar ZIN daalt!