Het kabinet toont in het regeerakkoord spierballentaal om administratieve lasten in de zorg te verkleinen. Het wordt tijd dat woorden in daden worden omgezet, want vooral in de gehandicaptensector is het een tranendal. In het onderzoek dat ECORYS op dit moment uitvoert naar het verminderen van administratieve lasten in de gehandicaptenzorg, stuiten wij op een onthutsende verzameling overbodige of nodeloos complexe regelgeving. We geven vijf voorbeelden.
Auteur: Marcel Canoy
….en dan niet te vergeten AZR. Een miljoenenverslindend ICT project van de overheid wat iedere AWBZ organisatie vele FTE’s inzet kost. Toegevoegde waarde nul!
De administratieve last in de gehandicaptenzorg is tot ongekende hoogte gestegen. De NZA heeft de zorgkantoren de vrije hand gegeven bij het hanteren van de declaratieregels. De tarieven voor dezelfde prestaties zijn bij alle zorgkantoren verschillend. Sommige hanteren 98% van het NZA-tarief, andere 98,5% weer andere 99%. Voorts wordt er bij de onderscheidene zorgkantoren verschillend omgegaan met de registratie van het logeren. Dan spreek ik nog niet over wel of niet gesplitste ZZP’s, de inkoop van dagbesteding bij derden, de verkoop van dagbesteding aan derden, etc. Daarnaast is het aanbestedingsproces een drama. Elk zorgkantoor heeft een eigen boekwerk dat doorgeworsteld moet worden alvorens tot aanbesteding kan worden overgegaan. Ronduit gezegd: we worden soms gek van de registratie, de uitzonderingen op de regels, de willekeur. Dat alles betekent inzet veel medewerkers die met hun personele kosten beslag leggen op geld dat ook direct in de zorg had kunnen ingezet als de registratie eenvoudiger van opzet was geweest.
En wat te denken van de afwijkende periodes die het zorgkantoor (maand) en het CAK (4 weken) hanteren.
Zoals u wellicht weet, werden vroeger verstandelijk gehandicapten nauwelijks ouder dan 40 jaar omdat ze veelal overleden aan longontsteking. Deze longontsteking was vermoedelijk geen normale longontsteking, maar werd veroorzaakt door legionellabacteriën. In instellingen voor verstandelijk gehandicapten werd vroeger het koude water en het warme water direct achter het ketelhuis gemengd en dan vervolgens via één waterleiding naar de paviljoens gebracht. Voordeel: goedkopere bouw en verstandelijk gehandicapten konden zich niet branden aan warm water en kregen nooit een koude douche. Nadeel: dit soort water is ideaal voor de legionellabacterie. Het legionellaregiem is dus helaas niet ingesteld naar aanleiding van een eenmalig incident.
Omdat een verzwakte weerstand het gevaar van legionella groter maakt, is het terecht dat een instelling een goed beleid voert.
Overigens is de tegenstelling van eisen aan gladheid van vloeren al enkele jaren geleden opgeheven.
Als je dit leest, houd je de ogen toch niet droog.
Kamerleden, doe er wat aan!
Regels maken kan eenieder, regels afbouwen/verkleinen/laten verdwijnen niemand. Daar komt het op neer. Leve de bureaucratie. Ieder voor zich en de belastingbetaler voor allen.