Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties37

Top-50: Van Woensel best verdienende zorgbestuurder

Mark van Dorresteijn
Marcel van Woensel was in 2011 de best verdienende bestuurder in de sector VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg). Zijn bruto inkomen kwam neer op 327.000 euro. Dat blijkt uit de Actiz50, een ranglijst van de 50 grootverdieners in de VVT, die vakbond Abvakabo FNV heeft gepubliceerd.
Top-50: Van Woensel best verdienende zorgbestuurder

Van Woensel zit ruim boven de

Registreren

37 REACTIES

  1. Bestuurders van woningcoorperaties, onderwijsinstellingen of zorginstellingen worden betaald overheidsgeld; geld dat primair bedoeld is voor “kwetsbaren” zoals leerlingen, huurders en patienten/clienten. Ja, deze organisaties zullen bestuurt moeten worden en dat kan natuurlijk niet iedereen maar ….. wat heeft het voor zin dat een topman of vrouw in een auto rondrijdt van meer dan een halve ton en dit ten koste gaat van de “handen aan het bed”? Natuurlijk mag de topman of vrouw een goed inkomen hebben maar waarom moet er bij een wisseling van baan nog een ontslagvergoeding van soms jaren worden meegegeven? Het zou geen politici die niet zo eenvoudig tijdens hun periode als kamerlid openlijk kunnen solliciteren naar een andere baan. En als er dan al een hoog inkomen wordt verkregen dan mag je toch ook verwachten dat er iets voor terug mag komen … zoals kwaliteit? Kortom, in de publieke sector zelf afspraken maken over maximale inkomens is hetzelfde als dat ik mijn eigen inkomen samen met collega’s mag afspreken en dat dit dan maar gewoon wordt toegestaan. Mensen, het gaat alleen maar om macht, status en geld. Wanneer die topmensen eens kritisch in de spiegel zouden kijken en zouden beseffen waarvoor zij op aard zijn en wat hun verantwoordelijkheden zijn dan piepten ze wel anders.

  2. Lees alle reacties
  3. Echt bizar. Om zó’n bestuurder een auto van de zaak te kunnen laten rijden, worden er meerdere handen aan het bed wegbezuizigd. Het is ongelooflijk dat er dit soort mensen bestaan: zonder schuldgevoel denken dat je 5 a 10 jaarsalarissen waard bent van mensen die met hun poten in de modder van de zorg staan.

  4. uit alle voorafgaande reacties blijkt wel: hoe groter de organisatie, hoe meer lagen, hoe hoger het topsalaris.
    En wie draagt er verantwoordelijkheid? Ik hoor toch regelmatig bij misstanden, dat de mensen aan de top niet op de hoogte waren.
    De oplossing: schaalverkleining, minder lagen en ieder verantwoordelijk voor zijn eigen handelen, dan kan de top ook niet meer zeggen , dat een hoog salaris bij de verantwoordelijkheid hoort

  5. @Peter… Verontwaardiging over hoge salarissen en bonussen in een sector de het meeste moet bezuinigen: je zet het weg als een emotionele reactie van mensen die het niet begrijpen. Maar dát die mensen het niet begrijpen is juist een teken van dat deze mensen moreel gezond zijn… De mensen die zulke bedragen durven te ontvangen in deze tijd, die zijn moreel gezien niet goed bezig.

  6. @Peter… Verontwaardiging over hoge salarissen en bonussen in een sector de het meeste moet bezuinigen: jij zet het weg als een emotionele reactie van mensen die het niet begrijpen. Maar dát die mensen het niet begrijpen is juist een teken van dat deze mensen moreel gezond zijn.
    De mensen die zulke bedragen durven te ontvangen in deze tijd, die zijn moreel gezien niet goed bezig.

  7. Om bij willekeurig iemand te beginnen: Dhr Zomer. Die is recent aangesteld. Dus is de vraag gerechtvaardigd: vroeg hij veel meer en kreeg hij minder? Zijn er referenties ingewonnen? Wat zijn zijn verdiensten eigenlijk. Ik zou zijn CV wel eens willen zien. Of nog liever: een blog van Zomer met openheid van zaken. Opzomer heet dat geloof ik.

  8. Wat een smerige graaiers zijn dit! En hoe komt Actiz er nu bij dat het 2,2% is? Daar is absoluut geen sprake van. Dat zeggen ze alleen maar om het te kunnen verkopen. De cao gaat LATER in en loopt LANGER door! Het is daarom alles bij elkaar (dus zowel eindejaars als loonsverhoging) slechts 1,2% gemiddeld over een jaar!!!

  9. Wel Peter, de Balkenende norm (bruto ong. 240.000 =incl. andere kosten voor de werkgever, de overheid) is voor een landsbestuurder die 80 uur per week werkt. Als je dat vergelijkt met het aantal fte’s van een zorginstelling is een salaris van 50.000 voor een directeur nog te veel. Dus, goed kijken naar het aantal uren per week en bij de Balkenendenorm hoort zeker 40-50 uur per week gewerkt te worden. Dat horen principiele zaken te zijn en dan geen gedoe over extra kosten. Straks gaat elke loonslaaf die 38 jaar heeft gewerkt met 38×0,25 maand salaris (nog geen jaar!) naar huis dus dat hoort eigenlijk ook te gelden voor de top, pricipieel. Het enige dat zou kunnen is een dubbele pensioenopbouw, 3,5% per jaar wat nu ook nog steeds geldt voor politici!

  10. Peter waar blijf je nu met: “ze mogen meer verdienen, want ze hebben heel heel verantwoordelijk werk”. Als ze fraude plegen of nog erger wanbeleid voeren met hun veel en veel te hoge salaris (want dat gaat ten koste van jouw hulpbehoevende en treurige moeder in het verpleegtehuis) dan komt er een of ander lulverhaal (lessen trekken, anderen de schuld geven en meer van die criminele praat) EN HET GAAT (volgens jou, en dat is helaas ook zo) GEWOON VERDER. Volgens jou zijn ze daags daarna al weer voor 350.000 of meer bij een ander zorginstelling aan het werk. Desondanks houd je dat tuig de hand boven het hoofd en gooi je er wat academisch gelul tegen aan. Hou toch op. Doe normaal man. Je kunt je leven nog beteren door op Geert te stemmen over drie maanden. Doen he.

  11. Bij een dergelijk salaris horen ook verantwoordelijkheden waar velen die hier op dit forum reageren denk ik niet aan kunnen voldoen laat staan bij stilstaan. Het is inderdaad een hoog salaris wat sommige bestuurders krijgen maar daar staan dan ook oa verwachtingen, verantwoordelijkheden en besluitvormingen tegenover waaraan velen niet aan kunnen of willen voldoen.

  12. het onderwerp beloning roept heel veel begrijpelijke emoties op. Helaas is er geen ruimte voor nuance en feiten. Inderdaad geeft @Peter een aantal goede invalshoeken. Ook medewerkers krijgen ontslagvergoedingen en bij al die zzp-verpleegkundigen en uitzendbureau medewerkers tellen we voor de vergelijking ook niet de marge en btw van het uitzendbureau op. Als je een dergelijke vergelijking zou maken voor andere medewerkers in de zorg, mag je ook 20% bij hun salaris optellen. De 5% groei die tegenover de 2,2% voor de CAO gezet wordt gaat ook mank. bij de 5% zit zowel een trede verhoging als de inflatiecorrectie. In het CAO percentage wordt geen rekening gehouden met de grote groep medewerkers die in de loonschaal er jaarlijks een periodiek op vooruit gaan. En, het spijt mij te zeggen, of zij nu geod preseteren of niet goed. die krijgen zij vaak. Ook goed preseterende medewerkers in de zorg zouden meer beloond moeten worden door leidinggevenden met bijvoorbeeld een extra periodiek. De minder goede met geen periodiek. In de pers is helaas het beeld otstaan dat 60% van de bestuurders niet aan de code voldoet. volgens mij is dat maximaal de 60% van het (niet geheel juiste) abva-lijstje. Er zijn nog zo’n 1150 andere bestuurders. Willen we ook dit aspect verbeteren, dan niet via een hetze, maar reeel. Wie van de reageerders zou het een maand willen uitproberen? we kunnen dan een oproep doen aan een bestuurder om zijn of haar plaats in te nemen. Ik ben benieuwd

  13. Het punt dat uitvoerende medewerkers in de zorg te weinig verdienen deel ik. Forse (financiele) opwaardering is echter een maatschappelijke keuze. Immers de zorg is de grootste uitgave van de overheid en bestaat voor het overgrote deel uit personeelskosten. Laten we met elkaar dus meer belasting betalen, dan kunnen de zorgmedewerkers meer verdienen. Dat los je echt niet op door een handjevol bestuurders salaris in te laten leveren.
    Het is uit de lengte of uit de breedte.
    De 5,6% verhoging voor de top vind ik flauw. Eén ontslagvergoeding vertekent het volledige beeld. Immers uitgaande van 50 salarissen maal 2 ton is bij elkaar 10 miljoen. Als één persoon van die 50 een ontslagvergoeding krijg van 3 ton. Is dat al een gemiddelde verhoging van 3% (immers van 10 miljoen naar 10,3 miljoen). Om op die wijze te redenen is een beetje flauwekul dus.

  14. Ben nooit bij de vakbond geweest. Heb me veel geld bespaard. Wil niet bij een club zijn waarvan de leiding meeheult met de top van de overheid en het bedrijfsleven om er zelf zo goed mogelijk op te komen staan (zie mijnheer de Waal). Zie hier weer een treffend voorbeeld. Vijf minuten googlen levert mij als EERSTE reactie een bestuurder op die DERDE zou moeten staan in het rijtje (267.000). Tweede feil: de vakbond noemt bruto inkomen terwijl met een beetje gedegen onderzoek te voorschijn komt dat daar plusminus 15% procent bijkomt voor onkostenvergoeding, werkgeversbijdrage sociale lasten, pensioen, vut en FPU. Derde zeer belangrijke feil: Je kunt wel een brutoloon hebben van 240.000 euro maar als dat in deeltijd is van 60% EN DAT KOMT BIJ DIE SCHURKEN VAN GELDGRAAIERS VEELVULDIG VOOR, dan heb je het wel over een jaarloon van in feite 400.000 euro en dan is de crimineel van Woensel stevig geklopt (moet ik eigenlijk niet zeggen want dan probeert hij daar weer bovenuit te komen; zal wel lukken in de zorg). Die 40% dat ze ergens anders “werken” (beter is zijn) levert ook weer rond de 150.000 euro op. Dus mensen ondanks dat we al jaren ouwehoeren over Balkenendenorm en commissie Tabaksblat en schijnheilig staan te doen met 150 kamerleden voor de TV gaat het nog gewoon door. Trouwens daar wordt effen leuk gezegd dat de “bestuurders” er 5,6 procent loonsverhoging kregen. Daar heb je het weer, de gewone burger – DUS OOK DE TOEGEWIJDE EN ZEER HARD WERKENDE VERZORGSTER/VERPLEEGSTER EN VERZORGER/VERPLEGER wordt alsmaar wijsgemaakt dat het land dat niet kan trekken. De top heeft daar kennelijk schijt aan en de vakbond heb ik daar niet over gehoord. Die had dat goed uit kunnen spelen, die kan dat goed uitspelen, al bereiken ze maar dat die 5,6 niet doorgaat. Maar ja dat doet de leiding van de vakbond hun vrienden in het pak. Die verrijken zich daarnaast ook nog met uw vakbondsgeld, niet met het mijne (haha). Slaap maar door. Schandalig

  15. Het gaat m.i. vooral ook om de verhouding prestatie en resultaten. Bewijs eerst dat je buitensporige resultaten hebt bereikt: lees tevreden clienten en werknemers voordat je op voorhand beloond wordt. Als je een buitensporig salaris krijgt ga je dan beter je best doen? Ik geloof er niets van…Althans ik zie de bewijzen niet, in tegendeel.
    Daarbij is het moreel en maatschappelijk niet te verdedigen. Wil je buitensporig veel verdienen als zorgbestuurder, kom dan a.u.b. niet in de zorg werken: totaal niet gepast. Doorbreek deze graaicultuur eens als je het lef hebt. Raden van Toezicht zouden resultaatgerichter moeten gaan beoordelen. En de Ondernemingsraad moet hierin inzage en inspraak hebben. Functioneringsgesprek met bestuurder RvT en OR? Waarom niet…Lijkt me een rechtvaardige prikkel om goed te blijven presteren.

  16. Vergeet niet dat elke instelling een salarishuis vaak in de vorm van een pyramide of soms kerstboom. Elke functie hoger verdient weer een paar honderd euro meer. Vergeet niet dat bestuurders vaak zo’n 2000 tot soms 6000 FTE onder zich hebben. Beetje flauw om hun slaris te vergelijken met een mbo niveau 4 begeleider. Kijk eens naar een AVG arts of gedragskundige zitten vaak ook in FWG 75 of 80, samen met bv en regiodirecteur. Idereen heeft een span of control dat bepaald mede de gelaagheid in de organisatie de hand aan het bed heeft een een teamleider (+- 8FTE per TL) die teamleider heeft een locatiemanager (12FTE per LM) die heeft weer een unitmanager (8 FTE per UM) die heeft dan bijvoorbeeld weer een directeur (8 FTE per directeur) en de directie wordt gestuurd door de RvB (5 directeuren voor de RvB) Je snapt dat als je de RvB voor een ton laat werken iedereen dus in salaris daalt. Zeer ruime ontslag premies ben ik daarintegen geen voorstander van.

  17. de salarisen en oprotpremie’s blijven al om al buiten proporsie. ja ze mogen door opleiding iets meer loon krijgen maar het verschil is te groot tussen de top en handen aan het bed. wat meer salaris aan het bed en wat minder op de buro stoel zal prettig zijn

  18. Zoals Peter al aangeeft is het goed om zaken in perspectief te zien. Hoge bomen vangen veel wind, maar zie ze als onderdeel ‘ecosysteem’. Alles is met elkaar verbonden.
    Focus op topsalarissen in de zorg; Pennywise, Pound foolish?
    Er zijn nogal wat parameters (oa perverse financiële prikkels) die herinrichting van de Zorglandketen vertragen. Echter, de voordelen die hier te behalen zijn, zijn enorm.

  19. Onzinnig om ontslagvergoeding op te tellen bij salaris. Los van de discussie of die vergoeding terecht was of niet en/of hoogte er van. Door het op te stellen krijg je verkeerd beeld. Bij de Balkenende norm zit ook het wachtgeld dat JP kreeg na zijn aftreden….

  20. dhr Zomers heeft zijn salaris ontvangen na bepaling van de Actiz norm! in dit salaris is vast vergeten zijn wachtgeld op te tellen die hij van zijn oude werkgever ontving.
    Dit is pure verrijking over de rug van de premiebetalers

  21. Oke. Niet buitensporig een dergelijk salaris. Conslusie is dan wel,dat de mensen op de werkvloer die verantwoordelijk zijn voor het menselijk “kapitaal’ veels te weinig verdienen en met kleine contracten geen toekomst hebben en geen huis kunnen huren laat staan kopen en schulden maken. De verhouding is totaal ziek. droom maar lekker verder. En wordt wakker als er geen mens meer in de zorg wil werken. worden we noodgedwongen allemaal mantelzorgers.

  22. De meeste reacties zijn weer vanuit de onderbuik, laten we daarom objectief naar de lijst kijken. De NVZD heeft een code afgesproken, daarin is een maximaal salaris van 195.000 euro opgenomen. Dat kan in sommige gevallen worden verhoogd met 30%, dus 253.500 euro. Een stevig salaris, maar maatschappelijk en politiek werd deze code acceptabel geacht.
    Nummer 1 van de lijst heeft een hoog salaris door een ontslagvergoeding, nummer 2 is een externe (incl. bijkomende kosten) en vanaf nummer 5 vallen ze onder bovengenoemd bedrag.
    Dus eigenlijk moet je constateren dat twee bestuurders zonder meer te veel verdienen en bij een groot aantal je de vraag kan stellen of ze in aanmerking komen voor de opslag boven de 195.000 euro. Het beeld dat er dus massaal wordt gegraaid is dus bezijden de waarheid.
    Het zijn zonder meer voortreffelijke salarissen, maar als je verantwoordelijk bent voor honderden miljoenen omzet en duizenden werknemers is een dergelijk salaris niet buitensporig.

  23. De toezichthouders zouden beboet moeten worden. Dat werkt !! Maar hoe?? Waarom niet alle oude contracten bij invoering Balkenende norm opengebroken. Soms moet een zweer goed uitknijpen. Doet even pijn maar helpt het klaart wel op !! Nu houden we dit gezel veel te lang in stand en kost meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.