Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Motie dwingt Schippers te stoppen met vrije prijzen tandarts

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Edith Schippers (VWS) onmiddellijk stopt met het experiment met de vrije tandartstarieven. Schippers moet er voor zorgen dat de tandartsen zo snel mogelijk weer vaste prijzen hanteren.
Motie dwingt Schippers te stoppen met vrije prijzen tandarts

Een motie daarover kreeg in de

Registreren

11 REACTIES

  1. Iedereen heeft het over de vrije ? prijzen. Niemand heeft het over een eventueel daaraan gepaarde “”transparante? “” kwaliteitsverhoging ??!! Waarvan ? Op grond van welke criteria ? De kamer beoordeelt dus alleen prijzen en zeker niet de kwaliteit van de zorg die ze zowiezo niet kunnen beoordelen met een gezamenlijk I.Q. van geschat 10.000?? Deze motie is het voorbeeld van walgelijke verkiezingsretoriek !! Q.E.D.

  2. Lees alle reacties
  3. jammer dat de kop van dit artikel nog de woorden ‘met vrije prijzen tandarts’ bevat.
    Het ware beter geweest voor Nederland als er had gestaan: ‘Motie dwingt Schippers te stoppen’: een minister met zo weinig gevoel voor de (niet-bestaande) ‘marktwerking’ in de Zorgsector moet zo snel mogelijk van het toneel verdwijnen

  4. Blijft de vraag waarom de NMT dan zo voor dit vrijgeven van de prijzen was.Vond ik al een veeg teken.
    Ik heb de belangenvereniging van medisch specialisten ook nog nooit voor een regeling zien stemmen die de prijzen(lees inkomen) naar beneden i.p.v. naar omhoog zou brengen.

  5. Misschien moet men zich nog eens afvragen welk effect vrije marktprijzen überhaupt zouden kunnen hebben op het gedrag van de burger. De vertrouwensband tussen tandarts en patiënt is niet te onderschatten hecht. Die wordt namelijk veroorzaakt door het klassieke bibber-gehalte van de gang naar de tandartsstoel. De “feel good” factor speelt dus een belangrijke rol. Het enige effect dat men van een eventueel prijsopdrijvend effect zou kunnen verwachten is dat burgers wellicht gaan bezuinigen op periodieke controles, mondhygiëne en dergelijke. Met andere woorden: de bezoekfrequentie aan de tandarts verlagen. Zo boren tandartsen in eigen tanden. Door het voorliggende besluit is de weg vrij om per decreet de kosten te beheersen. Ik zou zeggen: vileine strategie van VWS.

  6. Een slechte beurt voor de Nederlandse politiek. In 2011 een experiment toestaan voor vrije prijzen in de mondzorg, en dan op basis van onvolledige cijfers over de declaraties van de eerste drie maanden van 2012 al de conclusie trekken dat het experiment weer moet stoppen. Menzis heeft veel geinvesteerd om ook in de mondzorg tot kwaliteitscontractering te komen, en voor het eerst sinds ik bij Menzis werk lukt dit ook. wij hebben concrete afspraken met tandartsen kunnen maken over bijvoorbeeld de NPCF Mondzorg wensen. En onze cijfers laten geen kostenexplosie zien, integendeel. Kortom, geen enkele reden om nu overhaast dit experiment weer stop te zetten. En vaste NZa tarieven zijn echt een enorme stap terug.

  7. Menzis vindt het getuigen van weinig respect voor de samenleving om in 2011 een experiment te starten, en dan op basis van 3 maanden declaratiedata al datzelfde experiment weer te stoppen. Wij hebben ons zeer ingezet voor het welslagen van het experiment, en zijn er in geslaagd om met 20% van de tandartsen afspraken te maken, en voor het eerst ook kwaliteitsafspraken. Wij zien geen kostenexplosie in de eerste maanden van 2012, integendeel. Kortom, geen enkele reden om nu dit experiment voortijdig te beeindigen.

  8. De NMT had er belang bij gehad als er geen kritische Kamer was geweest en de boel zoals Hermans wellicht ook gehoopt had gewoon op zijn beloop was gelaten en de tarieven gewoon mochten blijven staan op het verhoogde prijspeil.
    Bang voor overvragen zijn tandartsen nooit geweest ,gerelateerd aan de zwaarte van hun beroep verdienen ze schandalig veel en dan nog overvragen.

  9. Afgezien dat nog moet blijken of de analyse vd NZa wel deugt… de redenering omdraaiend: welk belang zou de NMT hebben bij een dergelijke kortstondige negatieve episode als deze een exorbitante stijging van prijzen zou hebben verwacht/voorzien?

  10. Het feit dat de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) van aanvang aan voor het expiriment was ,moest al te denken hebben geven .Welke belangenorganisatie steunt een maatregel en stapt er nu zelfs om naar de rechter,als haar leden er financieel niet beter van zouden zijn geworden. Had Schippers met zo’n stellingname van de NMT betere prijzen voor de consument verwacht.wellicht heeft ze teveel naar de oorfluisteraar partijgenoot Hermans geluisterd in zijn hoedanigheid van lobbyist

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.