Ziekenhuizen mogen zich niet laten betalen om patiënten te verwijzen naar andere zorgaanbieders. De Nederlandse Zorgautoriteit meldt vandaag dat zij vier ziekenhuizen heeft opgedragen om per direct geen tarieven meer te rekenen aan AWBZ-instellingen aan wie zij patiënten overdragen.
Het Admiraal de Ruyterziekenhuis, de Tergooi
Dit vind ik echt erg, nooit geweten dat het gebeurde. Vandaar dat de grootste thuiszorginstellingen de meeste klanten bleven krijgen, ondanks vaak mindere kwaliteit. Konden zij het misschien beter betalen?
En natuurlijk de financiering van de ahoeden; apotheken als bank voor de huisartsen. Verboden volgens de Geneesmiddelenwet, maar gedoogd door de toezichthouder; keuzevrijheid van de verzekerde heeft zo zijn grenzen en dan is selectief de andere kant uitkijken een serieuze optie voor een toezichthouder.
Aorta bieder, = zorgaanbieder
‘we’ willen marktwerking, we krijgen marktwerking. Raar dat het niet mag. Echter, ik snap deze richting van de betaling niet. Het ziekenhuis moet de opvolgende aorta’s bieder betalen, die ertoe bijdraagt dat de ligduur in het ziekenhuis verantwoord wordt verkort en zo van dure naar goedkopere zorg wordt gerealiseerd. Deze 4 ziekenhuizen hebben zich zo een knappe positie weten te verwerven. Of, zijn de opvolgende aanbieders naïef en minder vol zelfvertrouwen?
Tja, weer iets nieuws! Hoe gaan we hiermee om? Er zijn allerlei trucs klaarblijkelijk. maar wat moet ik nu denken van een ziekenhuis dat een eigen thuiszorgorganisatie heeft?
En wat te denken over ziekenhuizen die een eigen thuiszorgorganisatie hebben opgericht?
De ketenzorg werkt dit toch volledig in de hand, strategie van de grote organisaties is het dicht timmeren de markt dicht door ketens. En daarnaast zorgen dat de kleine initiatieven omvallen . Het PGB bijvoorbeeld was ze al jaren een doorn in het oog, en voila het ene slechte bericht na het andere maakt dat de publieke opinie omslaat. Goh wat komt dat toch goed uit zeg…
Als de huisarts nou geld vraagt voor de verwijzing naar het ziekenhuis en aan het lab voor de onderzoekjes. Dan kan het ziekenhuis geld vragen voor de verwijzing naar de thuiszorg. De thuiszorg kan dan weer geld vragen voor opname in verpleeghuis. En natuurlijk kunnen ze allemaal geld vragen aan de apotheker voor de recepten. En als we dan van al die verwijsbonussen de helft terugstorten op de rekening van de patiënt dan houden we straks geld over! Of vergeet ik nou iets?
Zie ook weblog op site ZN met de visie van Pieter Hasekamp op concurrentie: landelijk concurrentie tussen de verzekeraars, maar regionaal moeten ze samenwerken richting zorgaanbieders en verzekerden.
Hoe moeten we dat zien? Moeten verzekerden dan verhuizen om in een regio te kunnen wonen waar hun dominante verzekeraar de leiding heeft over het samenwerkingsverband van alle verzekeraars? Krijgen we dan per regio een verschillende kwaliteit en prijs?
Laten de NMa en NZa nu maar eens waartoe zij op de wereld zijn gezet of heeft de Minister achter de schermen al aan de touwtjes getrokken en is naast de beoogde marktwerking in de zorg ook het toezicht op de markt en de regulatie van de markt een farce?
Wat is de toegevoegde waarde van een verzekeraar in de context van Nederland? Idem NZi? Idem NZa? Idem NMa?
Verwijstarieven voor doorverwijzen? Laat de NZa ook eens kijken naar het intern doorverwijzen naar de poli-apotheken. Die maken de marktwerking helemaal tot een farce.
Die hele marktwerking is zowiezo een farce. Hoe kun je nou concurreren als maar 1 ziekenhuis in de regio bepaalde behandelingen mag uitvoeren vanwege het minimale aantal verrichtingen dat daar gedaan wordt. Weg concurrentie….
Het hoort tot de dienstverlening van het ziekenhuis maar je mag er geen geld voor vragen als je vind dat de kosten niet volledig gedekt worden door de vastgestelde tarieven??????
Zo wordt het nooit wat met die marktwerking.