Samen met actiegroep Wijzijndethuiszorg is vakbond Abvakabo FNV aan het actievoeren in Rotterdam. De partijen hebben een ultimatumbrief aan het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam gestuurd en zijn een petitie gestart. De vakbond is tegen het voornemen van de gemeente om in 2013 minder uren professionele thuiszorg in te boeken.
Door de plannen van het Rotterdamse
Momenteel loopt er in Noord Holland een aanbesteding waarbij de tarieven de komende 4 jaar niet worden geïndexeerd. Door deze aanbesteding nog even snel voor de daadwerkelijke ingang van “Wet Leijten” publiekelijk te maken menen de gemeenten hiermee met lage tarieven uit te kunnen. Wat de praktijk gaat worden is dat de geboden kwaliteit van dienstverlening sterk en gedwongen uitgekleed gaat worden en er enerzijds medewerkers ontslagen gaan worden op basis van bedrijfseconomische redenen (en vervolgens bij de gemeenten moeten gaan aankloppen voor een uitkering), en anderzijds er uitsluitend met kortlopende contracten gewerkt gaat worden met medewerkers van een lage kwaliteit……
Al met al een zéér onwenselijke situatie voor alle partijen! Laat de gemeenten samen met de zorgaanbieders in een partnership kijken waar mogelijke besparingen mogelijk zijn om toch de kwaliteit en inzet van medewerkers te borgen! De zorgaanbieders staan hier zeker voor open!!!
Antw aan Jacqueline. Geen wonder dat er in verpleeg en verzorgingshuizen zo veel bacterien rond zwerver maar ja de kosten kunnen gedrukt worden en wat er verder gebeurd zal de financele kant een zorg wezen.
Er leiden vele wegen naar Romen—-WMO Wegen Met Onzin leiden naar de afgrond van het PGB
gaat hier hier om huishoudelijke hulp of om zorg, wordt volgens mij door elkaar gehaald. 2 uur hushoudelijke hulp per week is voldoende, boodschappen thuis laten brengen en rest moet lukken. in erpleeghuis krijgt men 45 minuten per week voor schoonmaak!!!
per stadsdeel maar één thuiszorgorganisatie? Weg keuzevrijheid……..
“U kunt zelf kiezen of u de zorg gaat regelen met een pgb, of dat u het liever wilt regelen via de gemeente of een instelling. Dit laatste noemen we ‘zorg in natura’. U maakt dan gebruik van de instellingen, organisaties of leveranciers waarmee uw gemeente afspraken heeft gemaakt”.
Aldus staat het in de tekst van Per Saldo. Dat zou zo moeten zijn maar niet in Smallingerland (Drachten e.o.) Daar wordt mensen die een PGB aanvragen gewoon vertelt aan het zorgloket dat dat veel te moeilijk is en eigenlijk alleen maar mogelijk als een famielid de administratie wil doen en noem de z.g. beweegredenen maar op om de cliënten voor Zorg in Natura te laten gaan. Tja en dan is ook hier het eind zoek en bepaalt de gemeente en de hun meest toekomende zorgorganisatie het totale beleid, volledig regieloos, voor de cliënt en dan is alles toch goed geregeld???????Of niet!!!!
Graag wil ik toevoegen m.b.t.: “Zo ontvangt de zorgaanbieder per cliënt een ‘eigen kracht budget’ van vijfhonderd euro” alléén uitbetaald wordt indien er uit metingen blijkt dat de zelfredzaamheid gestegen is. Uitbetaling gebeurt dan ook pas achteraf, na meting. Het is dus niet zo dat je dit bedrag standaard voor elke client krijgt.
Iemand met wmo,pgb mag zelf kiezen welke zorg verlener hij wil.Zo staat in de wet.Dus begrijp ik niet wat het probleem is.Persaldo kan u prima op de hoogte houden,en als u lid gaat worden helpt men u waar nodig en ze hebben advocaten die u prima bijstaan.
Gemeentes passen veelal de rijkswet niet toe zo ook in zuidhorn maar maken er hun eigen wetten van waar niets van klopt.Geen reisgeld hulp geen verz hulp,maar ik heb met per saldo een rechtzaak gehad over zuidhorn in groningen.
Mensen betalen de hulp minder dan minimum ,ik ben het eens met manja.
Ik raad mensen aan de wet wmo ,pgb er op na te kijken die staat op persaldo en rijk postbus 51,dan kan je zien dat de gemeentes zich veelal niet aan de wet houden maar zelf de wet maken,en rijks wetten aan de laars lappen.
Van een ambassadeur pgb per saldo
Het is veel gemakkelijker om van 3 naar 2 uur te gaan dan om een eenvoudig systeem te maken dat fraude niet of nauwelijks voorkomt. Met fraude bedoel ik dat men maandenlang hulp krijgt ZONDER DAT ZULKS NODIG IS, gewoon omdat men laks is om dat vast te stellen. Door als een kip zonder kop te gaan van 3 naar 2 uur moeten de ECHTEN weer onder de SLECHTEN lijden. Gemakzucht (tegen hoge salarissen) viert hoogtij in Nederland!!
Eens met Wilhelmien.Gemeenten hebben geen verstand van zorg.Daarnaast zijn de ttarieven dusdanig dat een thuiszorginstelling mensen zowat beneden het minimumloon moeten betalen om uit de kosten te komen. Bovendien zijn de alphahulpen jaren gelden afgeschaft en nu bedenken diverse organisaties weer dat de medewerkers via een alphaconstructie moeten werken, om zo de kosten te drukken. Daarmee verliezen deze medewerkers arbeidsvoorwaarden als pensioenopbouw, verzekering tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en zijn ze zelf verantwoordelijk voor de belastingafdracht. Juist deze kwetsbare groep wordt daarmee gepakt onder het mom van dat het uurloon hoger is, maar zij doorzien niet welke consequenties dat voor hen heeft.Dit speelt niet alleen in Rotterdam maar ook in de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere!!!
Wie heeft ooit het initiatief ingezet om gemeente verantwoordelijk te maken voor zorg verlening?
Dit kan toch nooit goed gaan!
Ik ben benieuwd hoe de NMA aankijkt tegen het voornemen om per stadsdeel maar één thuiszorgorganisatie het werk te laten doen?