Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Schaf ex post verevening niet helemaal af’

Stapsgewijs afbouwen van de ex post verevening is verstandig, maar helemaal afschaffen niet. “Er moet een vangnet blijven, omdat perfecte verevening niet mogelijk is.” Dat stelt hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven.
‘Schaf ex post verevening niet helemaal af’

Minister Edith Schippers van VWS wil

Registreren

3 REACTIES

  1. Ik denk ook dat het brùt afschaffen hiervan meer onvrede teweegbrengt dan verbetering(zie Amerika)
    Dan gaan we nog meer naar een onbetaalbaar systeem(wijzen de statistieken uit)!
    En dit kabinet is driftig bezig alleen te snoeien bij de burgers waar je meeste van hebt(CPB-kan toch zogoed rekenen!) en daar moet je m.i.juist van afblijven!
    Pak maar die banken eens aan die op kosten v/d gegoede burger denken te surfen!

  2. Lees alle reacties
  3. Alain Enthoven laat er in zijn leerboeken geen enkele twijfel over bestaan: ex poste verevening is nodig om te voorkomen dat verzekerden de dupe worden van het voorzienbare gedrag van verzekeraars indien deze ex poste verevening afwezig is of wordt afgeschaft. Geen enkele ex ante verevening is in staat de onvoorzienbare risico’s die met zorg onlosmakelijk samengaan te compenseren. Zorg is geen markt. Alain Enthoven. Amerikaan die als geen ander weet waar een verzekeringswereld zonder ex poste verevening toe leidt: USA misstanden. Amerikaanse zorgverzekeraars doen hetzelfde als Nederlandse Verzekeraars. Beleid is hetzelfde, visie is hetzelfde. Nederlandse verzekeraars zijn geen heilige boontjes zoals politici en ambtenaren mogelijk denken.
    CEsifo Dice report 3.2008 artikel Udo Schneider et al “Risk Adjustemt Systems in Health Insurance Markets in the US, Germany, Netherlands and Switzerland” zet het vanuit een europees perspectief nog eens uiteen.
    De OESO heeft in twee rapporten aangetoond dat nationale ziekenfondsstelsel duurzamer en toekomst bestendiger zijn: naarmate de risico’s over meer deelnemers wordt verdeeld is het risico per hoofd minder en het grootste aantal deelnemers is het aantal inwoners van een natie staat. Soms zijn dingen zo simpel. En als de OESO dit zegt wie zijn wij dan om het beter te weten?
    Laat de Tweede Kamer maar een hoorzitting organiseren met Alain Enthoven en die duitse professoren als gastsprekers. Wat zou daar nou op tegen zijn?

  4. De ex-ante risicoverevening mag dan bij de wereld top horen, het blijft gemakkelijk om te voorspellen op welke groepen verzekerden een verzekeraar verlies zal leiden. De prikkel om voor die groepen slechte of te weinig zorg in te kopen blijft fors. Ook gericht vervelend doen met deklaraties en aanvullende verzekeringen blijft een gemakkelijke manier om de winst te vergroten. Doelmatig zorg inkopen daarentegen is vrijwel onmogelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.