Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Pgb-debat gedomineerd door onzekerheid cijfers

Een fel debat over de ingrepen op het persoonsgebonden budget (pgb) domineerde gisteren het Algemeen Overleg over de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. De oppositie verweet het kabinet gegoochel met cijfers en harteloosheid.
Pgb-debat gedomineerd door onzekerheid cijfers

De oproep van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman

Registreren

14 REACTIES

  1. Ik ben bestuurder van een zorginstelling met intra- en extramurale zorg en behandeling. Wat ik jammer vind aan de discussie over het PGB, is dat die grotendeels gevoerd wordt door de voordelen van het PGB af te zetten tegen excessen in andere vormen van zorg. Het lijkt er in die discussies soms op alsof ‘ons soort’ organisaties mensen gijzelt in hun beperking en afhankelijkheid. Dat doet velen onrecht. Veel (wellicht alle)van onze cliënten zouden niets liever zo zelfstandig mogelijk in een eigen huis wonen. velen ontbreekt het echter aan de mogelijkheden. Dat kan door hun beperking komen of dat zij niet of nauwelijks over een sociaal netwerk beschikken die hen helpt (kan helpen) in hun zelfstandigheid en het organiseren van hun zorg. Zolang er geen eenduidig beeld van de voor- en nadelen alsmede van overeenkomsten en verschillen in zorgvormen bestaat, blijft de discussie vertroebeld en worden politieke in plaats van rationele beleidskeuzes gemaakt. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat de beste zorg in verschillende vormen voor verschillende mensen het beste passend te maken is. Als blijkt dat dat meer kost, moeten we het debat aan gaan of we bereid zijn hiervoor ook de kosten te betalen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben iemand met een PGB. Ik lig 24 uur per dag op bed, woon alleen.’k Zou zonder PGB naar een verpleeginstelling moeten verhuizen.
    Ik heb in het verleden (14 jaar geleden) gebruik gemaakt van de thuiszorg. Ik was volkomen afhankelijk en moest daar ook nog dankbaar voor zijn.
    Doordat ik met het PGB hulp inkocht kreeg ik 25% minder te besteden, maaar…ik kon met 4 keer zoveel uren hulp inhuren.
    Daardoor heb ik mijn indicatie niet hoeven laten verhogen en houd ik ieder jaar ong €10.000, JA 4 nullen, over, dat ik
    terugstort naar het zorgkantoor.
    Ik weet dat niet iedereen in staat is dit ook toe te passen, maar ik betaal mijn zorgverleners goed, zonder tussenkomst van welk bureau dan ook.
    Ik was donderdag in Den Haag.
    Ik ben het met Job Cohen eens. Haal die zieke bomen eruit, maar met wortels en al. Laat het bos staan.
    @ Willem…Bijna 40% van het PGB vloeit zo direkt terug in de vorm van loon- en inkomstenbelasting
    .
    Dat heb je helemaal mis. De gewone heffings kosten en voor mensen die meer dan drie dagen werken ook werkgeverslasten.
    Niet meer dan normaal toch?
    Jan Willem en Kees. Geluk gewenst met jullie gezondheid. Bedenk dat het morgen anders kan zijn!

  4. Ik wil mij graag aansluiten bij Xander van Doorn. Het is makkelijk om van de zijlijn uitspraken te doen. Maar PGB is helaas noodzakelijk. Mijn kleindochter, dochter en schoonzoon krijgen een totaal “ander leven” op het moment dat de PGB wordt afgeschaft. Elke euro van het PGB is nodig er wordt goed besteedt. Als we willen bezuinigen zijn er wel andere methodes denkbaar dan er het bortte mes in zetten. Dit kabinet stort hele gezinnen in het ongeluk. En hoe kan er gesjoemeld worden als er controle van het Zorgkantoor is. En verder wil ik iedereen die meent een mening te moeten hebben, maar niets van de materie weet (en dan bedoel ik niet alleen de financien, maar ook o.a. de zorg en stress, etc.), dringend verzoeken om je eerst eens te verdiepen.

  5. Weet je wat ik het meest erge vind… dat zij de maatregel aankondigt net voor de vakantieperiode zodat ze het redelijk geruisloos door kunnen voeren.
    Mensen met een PGB hebben geen tijd om te protesteren zoals die elite van cultuur!!! Hebben alle tijd nodig om voor hun kind, ouder, broer, zus te zorgen.

  6. Hein, ik ben het helemaal met je eens. In de instellingen zitten de zakkenvullers. Iedere maand krijgen ze, ongeacht wat er wordt gepresteerd, hun salaris gestort. Kijk naar de heer Paul la Chambre van ’s HeerenLoo.
    Probleem in Nederland is volgens mij dat je twee systemen, instellingen en PGB, naast elkaar laat bestaan. Woon je in een instelling dat gaat standaard 25 % van je zorgtoeslag naar overhead! Nog grotere instelling daar worden de managers alleen maar beter van; hoe meer cliënten, hoe groter het salaris. De enige die de dupe zijn van deze maatregel zijn de cliënten.
    In Noorwegen is in 1996 gekozen om alle instellingen te sluiten. Daar heeft iemand met een handicap dezelfde rechten als iemand zonder handicap. Wij verplichten studenten toch ook niet om met mensen te wonen voor wie je niet hebt gekozen. Doen we bij mensen met een verstandelijke beperking wel.

  7. De meesten hebben hun adminstratie uitbesteed aan de Sociale Verzekeringsbank. Bijna 40% van het PGB vloeit zo direkt terug in de vorm van loon- en inkomstenbelasting. Trek dus van wat kost het PGB, direkt maar het percentage af, wat teruggaat.
    Tweemaal per jaar is er daarenboven ook nog een kontrole van het Zorgkantoor. Het geroeptoeter over fraude komt echt uit de populistiese hoek, volgaanr overgenomen door de rest van dit liberaal/gristelijke spul.

  8. De heren Jan Willem en kees janssen geven blijk kennis te hebben over hoe het PGB werkt. Het financieele voordeel van het hebben van een gehandicapt kind wil ik U graag voorleggen.
    En meneer janssen wil ik graag meegeven dat hij zich voordat hij dit soort uitlatingen doet, zich verdiept in de materie, voordaat hij de uitspraak doet dat “we” ons verrijken met dit geld, het gaat allemaal naar onze zoon, en dan bedoel ik niet aan gesjoemel.

  9. Jan Willem en Kes Janssen ik mag aannemen dat jullie met deze reactie vanaf de zijlijn komen.Het PGB heeft zijn fouten (net als elk systeem) echter de baten voor de clienten maar ook de schatkist zijn enorm. Een hervorming zou veel beter op zijn plaats zijn geweest, dit is gewoon beleid met de botte bijl (90 % afschaffen)

  10. PGB is een Debat waard. Wat is de kosten-baten analyse ? Het is een kwestie van organiseren. De Zorg kan Miljarden opleveren ten gunste van de Client, maar wat is de praktijk. Het Management kost te veel. Daar kunnen we veel op bezuinigen. De Zorg “an sich ” kost niet veel. Ook een belangrijk punt is de misbruik en de verantwoording . Dit verdient ook veel aandacht.
    De Politiek kijkt te veel naar de cijfers, maar niet naar de ervaring van ervaringsdeskundige.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.