Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

NFU: ‘Academische zorg loopt gevaar’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De academische zorg loopt gevaar als er niet-kostendekkende tarieven komen. DBC Onderhoud rekent met te lage kostprijzen, stelt de federatie van academische ziekenhuizen NFU.
NFU: ‘Academische zorg loopt gevaar’

Uit onderzoeken van de Nederlandse Zorgautoriteit

Registreren

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben werkzaam in een academisch ziekenhuis (administratief/secretarieel). Laat ze ook eens wat doen aan het personeel en de leidinggevenden die met zijn allen in de ziektewet lopen, drie maanden afwezig zijn en een groot deel van de dag bezig zijn met therapietjes en flutcursusjes voor het personeel. Hele middagen vergaderen over waar handdoekjes moeten liggen enzo…..Serieus werken, ho maar …. moet er gesproken worden over priveproblemen dan wordt de haak gewoon naast de telefoon gelegd. Het mag allemaal wat kosten, de burger betaalt

  3. Arts, als jij werkelijk een arts bent dan heb je tijdens jouw coschappen gezien dat een gastroenteroloog in een perifeer ziekenhuis enkele malen meer patiënten behandelt dan zijn academische collega. En dan weet je dat dat niets te maken heeft met de complexiteit van de zorg. Bart heeft gelijk als hij bedoelt dat de UMC’s erg inefficient werken vergeleken met de overige ziekenhuizen. Helaas hebben de UMCs ook gelijk wanneer zij stellen dat de complexiteit van een patiënt er toe doet, en dat de DOT financiering daar te weinig rekening mee houdt. Dat was bij de oude DBC’s ook een bekend bezwaar. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het succes van de private klinieken vooral te danken is aan dit gebrek. Zij selecteren de eenvoudige en dus goedkope patiënten. Tja, en dan is een lager tarief en een hogere winst natuurlijk eenvoudig.

  4. bart wat ben je voor iemand? een manager ofzo? wil je nou echt het eindpunt van de nederlandse geneeskunde, waar de ziekste en meest complexe patienten van afhankelijk zijn, “minder kostenintensief” maken? best allemaal hoor (ik werk er zelf niet), maar ik denk dat jouw premiegeld daar goed besteed is.

  5. Wijs met een vinger naar de ander en met twee vingers naar jezelf.
    Natuurlijk wordt het voor de UMC’s lastig om de benodigde omzet te halen.
    En nog beter is te kijken naar de hoge kosten. Die niet alleen te verklaren zijn door de hoogcomplexe zorg.
    Ook UMC’s mogen de handschoen oppakken en efficienter en minder kostenintensief gaan werken. Met name voor het deel wat minder complex is. Het hoogcomplexe deel is tenslotte niet meer dan 30% van het totaal…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.