Vanaf 2013 wordt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) door zorgverzekeraars uitgevoerd. Dat heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS besloten.
In het wetsvoorstel wordt geregeld dat
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanIn het wetsvoorstel wordt geregeld dat
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
De zorgkantoren zijn een onderdeel van de zorgverzekeraars. Zij hebben op dit moment een licentie om de functie van zorgkantoor te mogen uitvoeren. In de praktijk zal er weinig veranderen, mits het toezicht goed geregeld wordt. Ik ben dan ook benieuwd naar de tekst van het wetsvoorstel. Ik ga er van uit dat ook in 2013 het deel wat overblijft in de AWBZ via Beleidsregels van het NZa zal worden gereguleerd. Daarbij komt dat de NZa belast is en blijft met het toezicht op de zorgverzekeraars. In die zin dus weinig verandering.
Het grote verschil voor de zorgaanbieder zal zijn dat deze niet meer met een of meerdere zorgkantoren te maken zal krijgen, maar met veel meer partijden, namelijk alle verzekeraars van de clienten. Ook hier wordt dus naar mijn mening een last bij de zorgaanbieders gelegd. Zij zullen nu afspraken moeten maken over de levering van de zorg met alle zorgverzekeraars.
De tekst van de wet is niet bekend en ook het doel niet. Als het doel is de kosten van de uitvoering van de AWBZ en vooral het uitmelken van de zorgkantoren door zorgverzekeraars te stoppen, dan is de wet geen achteruitgang. Het is de vraag of de politiek ook zijn verantwoordelijkheid overdraagt aan de zorgverzekeraars. In dat geval verandert er zeker iets en zeker niet ten goede. Verzekeraars zijn meer en meer op de stoel van de overheid gaan zitten onder het mom van marktwerking, terwijl de politiek zich probeert zoveel mogelijk niet te branden aan de zorg – de voorzitter van de eerste kamer zit in Zeist en heet Hans… Nee!
begin ook al te merken, dat de afrekeningen niet meer zo soepel en gereduceerd te verlopen!
Geachte Lezers,
Voor de beeldvorming is het voor veel lezers denk ik zeer interessant als we weten welk bedrag per dag een verpleeginstelling krijgt als vergoeding voor een patient die op de verpleegafdeling ligt. De gekste verhalen daarover doen de ronde. De transparantie daarover is bedroevend alsmede wat verwacht mag worden wat de instelling voor die vergoeding moet doen richting patient; ook dat is bij de directe familie niet bekend.
Wie is bereid mij te helpen.
Heel heel hartelijk dank.
johangmcoolen@hetnet.nl
Stukje bij beetje maakt onze overheid de zorgverzekeraars machtiger en machtiger… goed bezig. We hebben immers de laatste paar jaar kunnen zien dat we echt voor de volle 100 % kunnen vertrouwen op banken en verzekeraars… ahum..
Tja, de AWBZ zorg stond altijd voor de “onverzekerbare” zorg.
Dus nu krijgen deze zorgverzekeraars het helemaal te zeggen over “hun” klanten….Ik verzeker u nu al dat de verzekeringen helemaal onbetaalbaar worden en het er alleen maar slechter op zal worden!!! Tenslotte is de premi nu al verdubbeld sinds de invoering van het huidige verzekerings systeem en een groot deel van de mensen kan deze premi al niet meer betalen…kinderen van 18 jaar, op school, geen inkomen moeten een dure zorgverzekring betalen. De pakketten zijn behoorlijk uitgekleed, nog maar 18 fysio en noem maar op. Zorg in Nederland is onbetaalbaar voor de middenmoot…..een schande.
Dus de grote uitverkoop van de zorg aan de commerciele zorgverzekeraars is een feit!