Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

B&C: ‘Traditionele ggz-instelling delft onderspit’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Ggz-instellingen ontkomen niet aan specialisatie. Anders worden ze links en rechts ingehaald. Dat concludeert adviesbureau Boer & Croon in de strategische marktanalyse 'Van instituten naar ondernemingen in de ggz'.
B&C: ‘Traditionele ggz-instelling delft onderspit’

Deregulering, toenemende concurrentiestrijd en de opgelegde

Registreren

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Brian, ik ben het geheel eens met je analyse. We hebben deze discussie ook gevoerd bij het opzetten van topklinische zorg in de ggz. Wat me wel puzzelt is, dat verdergaande specialisatie ook alleen kan floreren bij schaalvergroting in de tweede lijn en verdergaande concentratie.

  3. Ik kan de analyse van Brian goed volgen. Ga er maar van uit dat de zorgverzekeraars steeds meer zorg gaan inkopen bij aanbieders met de laagste kosten en vergelijkbaar goede zorg. De traditionele geintegreerde instellingen verliezen daardoor marktaandeel terwijl ze hun (overhead)kosten niet zomaar kwijt zijn. Hierdoor komen ze in een steeds kwetsbaarder financiele positie
    Om te overleven lijkt het gewenst dat de strategie van de grote geintegreerde GGZinstellingen zal moeten zijn dat gekozen wordt voor een holdingstructuur (hele kleine holding)met daaraan hangend de verschillende business modellen die allemaal hun eigen winstmarge zullen moeten realiseren. Kortom Brian duidelijk verhaal.

  4. Ik snap niets van die ‘analyses’ van de Boer en Croon. De GGZ lijkt in het geheel niet op een markt voor corporate finance, of ijsjes, of advisering. Deze sector is aanbodgereguleerd. Dat wil zeggen dat de kosten worden beheerst door het aanbod te beheersen. Als je vrije concurrentie toelaat dan exploderen de kosten en dat wil geen enkele financier, of het nu gaat om zorgkantoren of risicodragende zorgverzekeraars. De kracht van de grote traditionele GGZ-instellingen is dat zij dat begrijpen en tegelijkertijd marktmacht hebben. Ze zijn voorlopig onverslaanbaar in tegenstelling tot de ‘analyses’ van de Boer en Croon.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.