Er is behoefte aan apothekers die nog meer de diepte in gaan en zich specialiseren…
De ontwikkeling van geneesmiddelen gaat maar door en door en door. Dat is fantastisch om te zien. Met de huidige targeted medicatie heb je middelen in handen die bij een beperkt aantal mensen specifiek aangrijpen op bepaalde orgaansystemen. Bij voorkeur zijn deze mensen vooraf al geselecteerd, onder andere door genetica. Medicatie wordt daarmee steeds meer maatwerk. En dat betekent ook dat de hoeveelheid informatie rondom de keuze en begeleiding van het geneesmiddel zo groot wordt, dat generalistische apothekers over elk vakgebied nauwelijks alle essentiële kennis kunnen bijhouden. Dan is het wenselijk dat sommige apothekers op bepaalde vakgebieden nog meer de diepte in gaan
… en dan samen zorgen voor het juiste medicijn op het juiste moment
Er wordt enorm veel geld, tijd en moeite gestoken in het ontwikkelen van specialistische medicatie. Tegelijk zien we ook dat daar heel vaak niet goed mee om wordt gegaan. Terwijl je als apotheker mede verantwoordelijk bent om te zorgen dat mensen de juiste geneesmiddelen op het juiste moment en op de juiste manier innemen. Apothekers weten veel van het geneesmiddel zelf en geneesmiddelcombinaties voor alle aandoeningen. Als je daarnaast superspecialist bent binnen een bepaald aandoeningsgebied, kun je de arts en de patiënt in de breedte én de diepte ondersteunen. Ik ben zelf gespecialiseerd in reumatologie, en kan de behandelaars daarvan heel nauwkeurig per patiënt adviseren. Zowel mensgericht als productgericht, eigenlijk. En dat zorgt voor veiliger en kostenefficiëntere zorg.
Daarvoor moeten we bestaande structuren aanpassen …
In Nederland kennen we die superspecialisaties nog onvoldoende. We zouden kunnen zorgen voor een structuur waarin apothekers na hun opleiding tot specialist kunnen kiezen voor een verdere specialisatie. Andere beroepsgroepen in de zorg kennen dat ook, dus waarom wij niet? En we moeten meer werk maken van netwerkgeneeskunde. Als apothekers zich specialiseren, moet je ook niet bang zijn om elkaar om consult te vragen.
… en ophouden met eiland denken
In het ziekenhuis van de toekomst zullen mensen moeten wennen aan een andere rol voor apothekers. Nog meer samenwerken is daarbij heel belangrijk. Artsen, apothekers, zorgbestuurders én patiënten moeten samen uit gaan vogelen hoe geneesmiddelen zo effectief, veilig en doelmatig mogelijk gebruikt kunnen worden, waarbij de zorg rondom patiënten zo goed mogelijk geregeld is. Apothekers en andere zorgverleners zullen samenwerken in integrale zorgpaden. Waarin de mens centraal staat – waarbij die supergespecialiseerde medicatie maximaal zijn werk kan doen.
Auteur: Bart van den Bemt
Bart van den Bemt is apotheker en onderzoeker in de Sint Maartenskliniek en verbonden aan het Radboudumc . Hij gaat op 19 en 20 oktober met 8 apothekers naar Manchester voor de specialist rheumatology pharmacist exchange. Want, zegt Van den Bemt: ‘In Engeland zijn ze al veel verder op het gebied van superspecialisatie. Hun consulting pharmacists werken al op de afdelingen in het ziekenhuis en begeleiden patiënten actief bij medicijngebruik. We gaan kijken welke structuren daaraan ten grondslag liggen. En wat hun belangrijkste lessons learned zijn.’ Deze uitwisseling wordt georganiseerd door biofarmaceutisch bedrijf AbbVie.
Deze rubriek is mogelijk gemaakt door een partner van Zorgvisie en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.