Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Doorzettingsmacht voor aanpak wachtlijsten ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Het kabinet wil desnoods een regionale doorzettingsmacht gaan organiseren om wachtlijsten in de ggz te verkorten. Gemeenten krijgen 54 miljoen euro extra om de knelpunten in de jeugdhulp op te lossen. De Wlz wordt makkelijker toegankelijk voor ggz-cliënten die langdurig zorg nodig hebben. Dat zijn de belangrijkste punten voor de ggz in de regeringsverklaring.
ZGT
Foto: AdobeStock

Het kabinet wil desnoods een regionale

Registreren

1 REACTIE

  1. Het kabinet wil desnoods een regionale doorzettingsmacht gaan organiseren om wachtlijsten in de ggz te verkorten omdat in diverse regio’s zorgverzekeraars en ggz-aanbieders botsen over de zorginkoop. Op zich kan ik mij voorstellen dat dit soort problemen beter regionaal zijn op te lossen dan landelijk. Bovendien is de geschillencommissie waar Minister Schippers in de Tweede kamer over sprak, naar aanleiding van de patientenstop van GGZ-Emergis, onbetaalbaar voor kleine GGZ-aanbieders omdat dit rrm mediatioantraject is waar beide partijen aan moeten willen meewerken. De vraag is of een regionale doorzettingsmacht zorgverzekeraars kan dwingen om hun omzetplafonds bij te stellen als de bezwaren van de zorgaanbieders terecht zijn..Mogelijk laat een regionale zorgverzekeraar zich nog wel overtuigen door een regionale doorzettingsmacht maar geldt dat ook als er patiëntenstops door conflicten over omzetplafonds met een zorgverzekeraar die niet dominant is in de regio? En wie hebben er zitting in deze regionale doorzettingsmacht? Zijn dat alleen ambtenaren uit de Gemeentes of worden er ook zorgverzekeraars bij betrokken, zo ja welke. Participeren er ook GGZ-aanbieders, in dat geval zullen er zowel GGZ-instellingen als vrijgevestigden in betrokken moeten worden. Doet de doorzettingsmacht ook uitspraken over cases van de afgelopen jaren waarbij zorgverzekeraars torenhoge rekeningen hebben gestuurd naar zorgaanbieders zonder dat zij de moeite hebben genomen om te vernemen waardoor de overschrijding van het plafond is ontstaan?
    Is het al met al niet verstandiger om te beginnen met het opheffen van alle omzetplafonds, uit heden er verleden?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.