Een behandeling in de basis-ggz voor patiënten met een depressie of angststoornis is net zo goed als een behandeling voor vergelijkbare patiënten in de gespecialiseerde ggz van voor de invoering van de basis-ggz. De basis-ggz is wel veel goedkoper: per patiënt scheelt dat 2.000 euro. Alleen zijn de NZa-tarieven voor de basis-ggz niet kostendekkend, waardoor ggz-aanbieders verlies lijden. Dat blijkt uit een studie naar de kosteneffectiviteit in de ggz.
De basis-ggz is in 2014 ingevoerd
Als de NZa ondermaatse tarieven oplegt omdat men binnen een door VWS vastgesteld budget moet werken: wat is dan nog het nut van zorgverzekeraars? Gaan die de tarieven omhoog krikken?
Meer weten over het onderzoek of de inspirerende bijeenkomst over het versterken van de Basis GGZ, ga naar http://www.betaalbarezorg.nl
Of beter: http://www.beterbetaalbarezorg.nl 😉
Vooropgesteld dat ik niet bekend ben met het onderzoek en de uitkomsten, misschien wel een kanttekening; worden hier geen appels met peren vergeleken?
Een behandeling in de Basis GGZ is voor enkelvoudige problematiek en de Gespecialiseerde GGZ voor complexe problematiek. Dus een enkelvoudige depressie hoort niet thuis in de Gespecialiseerde GGZ. Is hiervoor gecorrigeerd?
Is de prijs voor een behandeling binnen de Gespecialiseerde GGZ niet gewoon hoger vanwege de behandeling van de complexiteit van de comorbide stoornissen?
U – en wellicht ook andere lezers- vraagt zich af of er geen appels met peren worden vergeleken. Dat is uiteraard een risico, maar daar is zo goed mogelijk voor gecorrigeerd op de volgende wijze:
1. Er is een populatie uit de Basis GGZ vergeleken met een populatie uit de Gespecialiseerde GGZ van voor de start van de Basis GGZ. Een deel van die populatie hoort nu in de Basis GGZ.
2. Uit deze twee populaties zijn cliënten gematcht op basis van een aantal kenmerken waaronder de ernst van de klachten bij start van de behandeling. Deze gematchte groepen zijn vergeleken.
Het is overigens een misvatting dat in de Basis GGZ uitsluitend cliënten met enkelvoudige problematiek worden behandeld. Die blijven vooral bij de POH in de huisartsenpraktijk. De cliënten die in de Basis GGZ worden gezien hebben vrij ernstige klachten.
Het verschil in prijs wordt met name veroorzaakt door het verschil in duur. De uurprijs van de vooral monodisciplinaire Basis GGZ was zelfs iets hoger dan de uurprijs in de multidisciplinaire Gespecialiseerde GGZ.