Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen hebben vorige week hun vergunningaanvraag voor een fusie bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingetrokken. Maar ze ‘fuseren’ wel stapsgewijs door samen één Stichting Ziekenhuis Zeeland te vormen. Hoe reageert de NMa op deze bypass-operatie?
Bestuurlijke list
De koninklijke fusieweg via de NMa ligt bezaaid met voetangels en klemmen, oordelen de Zeeuwse ziekenhuisbestuurders Rob Zomer en Hans Simons. Daarom hebben ze een bestuurlijke list verzonnen: een nieuwe stichting. Ze amputeren bedrijfsonderdelen van de bestaande ziekenhuizen en transplanteren die op de nieuwe holding Stichting Ziekenhuis Zeeland.
Opgeknipte fusie
Een NMa-woordvoerster noemt de Zeeuwse bypass ‘een soort opgeknipte fusie’. Om er na het lezen van het persbericht geruststellend op te laten volgen: “We gaan ervan uit dat de juristen van de ziekenhuizen hun werk goed gedaan hebben.”
Keuzevrijheid
De NMa is kennelijk zwaar onder de indruk van de getoonde bestuurlijk-chirurgische creativiteit. Een wonderlijke reactie: sinds wanneer gelooft de NMa juristen van de wederpartij op hun blauwe ogen? Bovendien: is het thema van de keuzevrijheid – het gevreesde struikelblok voor een fusie –niet onverminderd aan de orde?
Open mond
Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen worden één Stichting Ziekenhuis Zeeland. De NMa staat erbij en kijkt ernaar. Met open mond.
Door: Ruud Koolen
Ziekenhuis Zeeland doet een en ander in elk geval transparant. Dat kan niet altijd gezegd worden van de praktijken van bestuursleden van stichting Zorgsaam in Zeeuws-Vlaanderen. Die zijn op verschillende manieren betrokken met zo’n beetje alle zorginstellingen in die regio. De NMa zou daar eens een kijkje moeten nemen. Kijken we naar keuzevrijheid, dan bestaat die voor Zeeuws-Vlaamse bewoners al lang niet meer. Met alle zorgvragen (ziekenhuis, thuiszorg, verzorgingshuis) moet men namelijk bij Zorgsaam terecht of bij een organisatie waar bestuursleden van Zorgsaam weer een andere bestuursrol vervullen. Overigens hoor je wat die keuzebeperking betreft de zeeuws-vlamingen niet klagen. Zolang ze op hun eigen ‘eiland’ kunnen shoppen is men tevreden. Op handige wijze stimuleert het bestuur van Zorgsaam dat sentiment om te voorkomen dat zij straks wat van hun macht moeten inleveren als er een Centraal Zeeuws Medisch Centrum zou komen zoals aanbevolen door een onafhankelijke onderzoekscommissie olv Prof.Vierhouten.
Moi woensdag 29 november 2006