Een wereldwijde revolutie in de prijsberekening van nieuwe medicijnen tegen kanker is bittere noodzaak om de snelle groei in het aantal gevallen van deze ziekte het hoofd te bieden.
Dat stellen hoogleraren Carin Uyl-de Groot
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDat stellen hoogleraren Carin Uyl-de Groot
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat er een nieuw initiatief van de grond komt om de idioot hoge prijzen voor bepaalde medicijnen naar acceptabele niveau’s te krijgen. En die petitie zou wel eens hard nodig kunnen zijn (zie later).
Maar er zou dan wetgeving moeten komen die patenthoudende farmaceuten verplicht om alle R&D-kosten bij te houden, per medicijn, en openbaar te maken. Ik vraag me af of dat grondwettelijk mogelijk is. Daarbij mis ik in de formule de werkzaamheid.
Ik kwam zelf tot een formule waarin o.a. de werkzaamheid wel is opgenomen (bijkomende levensjaren en kwaliteit van leven). Dat is hard nodig, omdat uit een grondig literatuuronderzoek is gebleken dat nieuwe, soms extreem dure kankermedicijnen niet beter werken dan de oude, vele malen goedkopere; zie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28978555.
Zie https://gezondezorg.org/vergoedingsregulering.php#rekenmethode voor mijn formule. Ik moet er wel bij zeggen dat erin ook de QALY-prijs is opgenomen, wat voor- en nadelen heeft.
Zoals gezegd zou die petitie wel eens hard nodig kunnen blijken. Want ik heb mijn formule al lang geleden aangeboden aan (de betreffende voorganger van) het Zorginstituut. Toch is Den Haag nog steeds niet verder gekomen dan onderhandelingen waarvan de uitkomsten niet openbaar gemaakt mogen worden, maar die waarschijnlijk resulteren in nog steeds veel te hoge prijzen. (Waar dat niet verder komen aan ligt is me overigens niet duidelijk.)