Salariskorting vijftien procent
Het topinkomen dat Hoogervorst per 1 augustus gaat verdienen als bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten is aanleiding voor een spoeddebat in de Tweede Kamer. Zijn jaarsalaris valt met 270 duizend euro een halve ton lager uit dan dat van zijn voorganger Arthur Docters van Leeuwen. Niettemin is het flauwekul om te juichen over een salariskorting van ruim vijftien procent, stelt SP-opperhoofd Marijnissen. Hij vindt dat schatkistbewaarder Wouter Bos blij is met een dooie mus. En dan heeft hij het niet eens over het adviseren van de Hongaarse regering à dertig mille per maand.
Hoogervorst suggereerde nullijn
De SP heeft de topsalarissen eerder aan de orde gesteld. In 2004 erkende minister Hoogervorst in een brief aan de Tweede Kamer dat de topinkomens van zorgbestuurders hem ‘zorgen baren’. Hij achtte niet de minister maar de raden van toezicht in de eerste plaats verantwoordelijk voor de hoogte van salarissen. Verder dan een beroep op de clubs van bestuurders en toezichthouders om een concreet signaal af te geven, ging hij niet. Hij suggereerde voor 2005 een nullijn .
JP is de norm
De topsalarissen in de zorg moeten worden gemaximeerd. Precies een jaar geleden nam de Tweede Kamer een SP-motie van die strekking aan. Zonder steun van CDA en VVD. Hoogervorst wachtte een advies van de commissie-Dijkstal af en greep niet in. Agnes Kant hekelde bij die gelegenheid de marktwerking en haar uitwassen: “Geen enkele bestuurder in de zorg hoeft meer te verdienen dan de minister van Volksgezondheid.”
Wie verdient zijn salaris?
Nu kraait SP voor de derde keer. Maar het ziet er niet naar uit dat Hoogervorst binnenkort zal melden dat hij de rode haan gehoord heeft. Noch dat hij getroffen is door een tomaat.
Velen van u hebben het stukje Hoogervorst is een profeet gelezen. Niemand heeft beweerd dat hij of zij het ontvangen salaris echt verdient. Da’s typisch.