Kortingen en prijzenslag
Als we ActiZ moeten geloven, brengt het overheidsbeleid de continuïteit van de thuiszorg in gevaar. De brancheorganisatie verwijst naar het onvoorstelbare gemak waarmee de rijksoverheid kortingen oplegt. Denk aan de korting van zeven procent op extramurale AWBZ-tarieven, de generieke korting van één procent en de prijzenslag in de Wmo.
Bedrijven moeten het kalmer aan doen
Daar heeft ActiZ wel een paar punten te pakken. Een overheid die maatschappelijk ondernemerschap stimuleert, legt de intiatiefrijken geen generieke kortingen op. Die leveren namelijk goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Stel je voor dat het ministerie van Economische Zaken verordonneert dat bedrijven het maar eens wat kalmer aan moeten gaan
doen omdat ze dit jaar wel voldoende omzet hebben gemaakt.
Kwaliteit en erkenning professionals
Kwaliteit van zorg en de erkenning van professionals vindt staatssecretaris Bussemaker buitengewoon belangrijk. Zij wil ten koste van veel voorkomen dat zorgverleners tegen haar zin in de rol van alfahulp met navenant lagere betaling worden gedwongen. En ze wil al helemaal niet dat hulpverleensters worden ontslagen omdat ze te duur zijn voor het verlenen van huishoudelijke hulp.
Bussemaker in lastig parket
De actuele Wmo-turbulentie brengt staatssecretaris Bussemaker dan ook in een lastig parket. De aangekondigde massaontslagen in de thuiszorg kan ze er eigenlijk niet bij hebben. Tijdens het Zorgvisie-congres Zorg voor personeel reageerde ze vorige week dinsdag geprikkeld op de miljoenenschulden bij de thuiszorg in Rotterdam en Amsterdam, die ze van nabij kent. Punt voor de staatssecretaris met haar bewering dat de problemen bijzonder weinig te maken hebben met de Wmo. En ik help haar hopen dat het aantal ontslagen in de thuiszorg blijft steken op 157. De voortekenen – vijftien meldingen van collectieve ontslagen bij het Centrum voor Werk en Inkomen – wijzen in een andere richting. Het zou gaan om meer dan tweeduizend banen. We moeten al helemaal niet denken aan het omzetten van 300-duizend AWBZ- naar Wmo-indicaties na 1 januari. Die operatie gaat de thuiszorgaanbieders weer een heleboel omzet kosten.
Bestuurder Stichting Participatie Thuiszorg
Na een intensief marktonderzoek hebben we een proefproject met vrijwilligers om de thuiszorg te ondersteunen.De inzet en het doel was gericht om met schaarse middelen het belang van behoefende hulp te bieden die wij als prioriteit hebben gezet.De belangstelling is verrassend overweldigend vanuit div.doelgroepen die onze hulpoproep voor de “zwakke medeburger”niet negeerde en de dringende nood alle aandacht en interesse toonden. Dit rapport wordt binnenkort aangeboden aan B en W van Rotterdam.