“Beste Jaap, neem een ziekenhuis over, ga het besturen en voer je plannen uit. Laat zien hoe het kan, stop anders met al dat onzingespui.” Dat zegt Aysel Erbudak, bestuurder van het Slotervaartziekenhuis, in een reactie op een pleidooi van zorgondernemer en adviseur Jaap Maljers. Hij stelt dat het aantal spoedeisende hulpen in Amsterdam teruggebracht kan worden naar twee of hooguit drie.
In ‘Het mes erin’, een programmaonderdeel
Een SEH in combinatie met een huisartsenvoorziening voorziet in een grote behoefte.Tussen nu en 2025 zal de zorg gezien de vergrijzing fors toenemen.
Innovatie van de spoedeisende en acute hulp verdient extra aandacht.
De regio telt meer dan 750.000 inwoners en naar schatting meer dan 250.000 passanten.Eigenlijk zijn er te weinig spoedeisende hulpposten.
Eerst meten en dan pas babbelen is mijn advies.
Fred van de Laar
leraar verpleegkunde
Erbudak is fake, een manipulator puur sang vind ik haa: geldelijk gewin staat bij haar op nummer 1,
@ Kees. Een mooie uiteenzetting zoals het er echt aan toe gaat in de zorg.
Het stuit mij behoorlijk tegen de borst dat mensen Jaap en Aysel op de persoon be- en veroordelen. Uiteindelijk gaat het er niet om dat er iemand gelijkt heeft, maar dat er op basis van feiten een dialoog gevoerd kan worden. We zijn een solidair land en willen toegankelijke, betaalbare en kwalitatieve zorg. Niemand die het daar niet mee eens kan zijn. Wel moet gekeken worden waar het efficienter kan anders zal er bezuinigd worden op de grootste kostenpost: het uitvoerend personeel. En ook daar zijn we het volgens mij allemaal over eens dat dat geen oplossing is voor het toekomstige tekort van zorgprofessionals. Het sluiten van SEH’s betekent niet dat er minder mensen geholpen kunnen worden, want daar staat tegenover dat de SEH’s die blijven bestaan zich kunnen profesionaliseren met voldoende gekwalifiseerd personeel. Nu wordt je ook al naar een ziekenhuis gebracht die traumadienst heeft en echt niet naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis, zoals veel mensen onterecht denken.
Het was wel sjiek geweest als Jaap het RVZ advies voor 1 van de andere 8 SEH’s had voorgelezen. Of kost dat clientele?
Mark, wat een jammerlijke reactie, wel van het niveau Erbudak, nl op de man en niet voorzien van feiten. Nog maar een toelichting dan. Het gaat niet om het aantal deurtjes waar het hoofd SEH bovesntaat, in Amsterdam 6 dus. Het gaat om de kwaliteit van zorg die achter de deur geleverd wordt. SEH (7x 24 uurs) zorg is zeer kostbare zorg. Deze zorg kun je én kwalitatief beter én voor minder geld uitvoeren nidien je de SEH’s met IC’s concentreert in Amsterdam (en andere plekken in Nederland). Want waar wordt je liever heengebracht een SEH waar continue een intensivist anwezig is of een SEH waar je door een co-assistent geholpen wordt? AAnrijtijden is geen argument, een ambulance hoeft niet te vertrekken bij een SEH, dat kan ook vnaf speciale standplaatsen. Belangrijker is dat je afgeleverd wordt bij een SEH waar de juiste specialisten en apparatuur aanwezig zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag.
Dat nog even een economische motivatie. De zorgverzekeringspremie is aanzienlijk, het bedrag dat je zelf betaald, wordt ook nog een keer door je werkgever betaald. Daarbij komt nog evt. de premie voor je aanvullende verzekering. Dat is allemaal alleen voor de zorg uit de zorgverzekeringswet. Je werkgever draagt ook nog eens aanzienlijke premie af voor de AWBZ. Als we niet ingrijpen in de zorg zullen deze bedragen met procenten per jaar oplopen. Dat is procenten minder koopkracht voor iedereen. Om nog maar een laatste onduidelijkheid weg te nemen, er gaat bijna geen belastinggeld naar de zorg, het betreft allemaal premie. Die wij als burger of rechtstreeks betalen (deel zvw premie) of via de werkgever als inhouding op je salaris (2e helft zvw en awbz premie).
Dus, hou op met die onzinnige emotionele argumenten en denk mee hoe we met hetzelfde geld meer kwaliteit kunnen leveren in de zrog. Om te beginnen door de SEH’s in amsterdam te rationaliseren.
Erbudak heeft volkomen gelijk. Ze SEH’s zijn nodig voor het aantal inwoners,vacantiegangers, vliegveld,voetbalsupporters.
Denk maar eens aan calamiteiten, veel ambulances nodig die niet overal “weggetrokken”kunnen worden. Veel SEH medewerkers om de eerste opvang te realiseren. Zijn we Volendam en de Bijlmer vliegtuigramp nu al weer vergeten? Zal je maar gebeuren dat je zwaargewond bent en er is geen hulp. Nu wordt er af en toe gemopperd dat een ambulance te lange aanrittijd heeft. De zorg wordt op een verkeerde manier bezuinigd. Trouwens over welke kwaliteit spreekt Dhr. Maljers? Is die nu dan zo slecht? Of denkt Dhr Maljers alleen nog maar in bezuinigings eur’s?
De grap is nu dat Erbudak een kompleet overbodig(art.60 Gemeentewet) ziekenhuis heeft overgenomen.Daar zijn meer voorbeelden van:Leeuwarden.
Amsterdam is natuurlijk niet de navel van de wereld.
Ik hoop dat deze man zelf een keer in de molen komt en dat hij alleen behandeld kan word in bv Groningen….ik wil zijn familie wel eens horen!
Jaap, je hebt helemaal gelijk. Een antwoord zonder enig inhoudelijk weerwoord is geen antwoord. Het is volstrekt helder,en goed gedocumenteerd, dat er overcapaciteit in Nederland is op het gebied van SEH’s. Amsterdam is daar exemplarisch in. Degene die dat weerspreekt… Maar met een beetje geluk kunnen we binnenkort de integrale bekostiging in de Cure verwelkomen. De SEH’s in Amsterdam zullen dan op basis van DBC-productie moeten bewijzen dat er voor hen allemaal genoeg werk is. Mevrouw Erbudak zal er dan vanzelf achterkomen wat het betekent om écht je eigen broek (of rok) op te houden.
Overhead kan dan ook met factor 6 omlaag. Weer 10 miljaard…
Erbudak heeft volkomen gelijk. Aan die figuren als Maljers gaat de gezondheidszorg ten onder. Zij zien liever het management groeien, dan de zorgverleners. Hoogmoed. Ik heb daar maar één term voor: SILICONEN-MENTALITEIT. Zich gewichtiger voordoen, dan je in werkelijkheid bent!
Het sluiten van SEH’s is geen optie, maar dat komt vanzelf goed. Als Jaap een ongeluk krijgt op punt A en hij moet naar punt Z op geholpen te worden, waar hij dan 5 uur moet wachten omdat het te druk is en hij dan gewoon patiënt is, wil hij overal SEH’s, nog meer dan er nu zijn! Het is misschien niet zo’n slecht idee als Jaap Maljers vanuit “bestuurlijk” oogpunt een perfect VZ (voorbeeld ziekenhuis) opzet, (met een eigen SEH natuurlijk, als een soort pilotstudie over hoe het beter kan. Utopisch denken in de zorg is larie, we roeien al jaren met de riemen die we hebben. Ik wil wel meewerken aan zo’n voorbeeldziekenhuis, maar dan wil ik ook wat te zeggen hebben: Patientenzorg op de eerste plaats, de juiste mensen op de juiste plek, geen flexcontracten, maar goede planning en zorg voor het personeel. Happy workers make healthy systems! En natuurlijk geen dure bestuurders, geen leasebakken, een directie en een oorspronkelijke ondernemingsraad, die kijkt waar verbetering mogelijk is, is genoeg! Doe mij maar zo’n voorbeeldhospitaal, ik denk dat veel patienten en artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers zich zullen lenen voor zo’n project. Goede suggestie van Mw. Erdubak! En Jaap, wat ga je er mee doen?
Jaap Maljers heeft natuurlijk helemaal gelijk! Dat moge duidelijk zijn.
Goed gesproken door Erbudak. Vaak ben ik het niet met haar eens, maar dit keer wel. De aanname van Maljers, dat concentratie van zorg goedkoper is, en ook betere kwaliteit zou garanderen is één van de mythes in politiek-bestuurlijk Nederland, die nooit bewezen zijn. Het wordt steeds duidelijker, dat de Nederlande burger zelf helemaal niet toe is aan die concentratie van zorg.
De zogenaamde toename van keuzevrijheid en zelfbeschikking op basis van prijs en kwaliteit wordt door vrijwel niemand ervaren, men vind zichzelf steeds vaker slachtoffer van bureaucratische sytemen en grote fusieondernemingen.
De reactie van Heertje is onbedoeld ook typerend. Vanuit economisch perspectief kan hij wellicht gelijk hebben, eens temeer blijkt echter dat economische motieven niet langer allesbepalend moeten zijn het ontwikkelen van beleid in de zorg.
Jan van Dijk, traumachirurg
Hulde
Zo is het. 10 kudos voor Aysel Erbudak. Maljers roept maar wat, en dat doet ie al jaren