Na een experiment van vijf jaar wordt vanaf september 2018 de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialist in de Wet BIG vastgelegd. ‘In de beginfase van het experiment hadden artsen vooral last van koudwatervrees’, vertelt Irma de Hoop, verpleegkundig specialist en voorzitter van de V&VN afdeling Verpleegkundig Specialisten. ‘Dit lijkt bij heel veel artsen nu te zijn verdwenen.’
Sinds 2012 mogen verpleegkundig specialisten een
Een heel mooie ontwikkeling. Verpleegkundig Specialist verlicht de drukte en het aantal taken van de arts. Naast deze ontwikkeling zie je ook gaandeweg dat een aantal taken van specialisten de komende jaren meer en meer door Artifical Intelligence zullen worden overgenomen. Ook deze ontwikkeling zal de zorg doelmatiger maken. Immers beide ontwikkelingen zijn goede investeringen om de kosten te drukken.
Maar wat doe je met de overgebleven taken van de specialist? Zou volgens deze redenering de beloning niet navenant aan taakafstoting lager dienen te worden? Daarbij vindt nog een andere ontwikkeling plaats nl. het beroep van specialist wordt steeds meer een vrouwen beroep in deeltijd. De geschiedenis leert dat dergelijke ontwikkelingen leiden tot een zogenoemde secundaire arbeidsmarkt waarop de beloning lager is dan op een arbeidsmarkt met aanzien.