Zelfstandige zorgverleners kunnen vanaf 2012 zonder tussenkomst van een bemiddelingsbureau contracten afsluiten met het zorgkantoor. Dat schrijft demissionair minister Klink in een brief van maandag aan de Tweede Kamer.
De minister schrapt de bepaling uit
Gezondheidstoestand van de mus.
(Is deze mus niet al half dood)
Bedacht moet worden dat de huidige plannen erin voorzien dat de zorgkantoren op 1 januari 2012 ophouden te bestaan. Verder denk ik dat de zzp-ers het jaar dat ze nog hebben voordat ze hun offerte moeten in dienen bij de zorgkantoren hard nodig hebben om zich te verdiepen in de nieuwe spelregels. De inkoopprocedure zelf en de bijbehorende genoegens van o.a. electronisch berichtenverkeer inclusief facturering, certificering en verantwoording.
Mooi.
De Belastingdienst kan niet bij voorbaat oordelen dat de werkzaamheden loondienst zijn. Dat is namelijk in strijd met het Europese recht. De feitelijke omstandigheden per geval zijn van belang, niet de juridische constructie oid (Jani-arrest).
Sorry, nu het volledig bericht! Uitstekend idee! Is het nu ook de bedoeling dat de vele tussenposten/bemiddelings-Thuiszorgburo’s die vaak de helft opeisen (door enorme bemiddelings kosten te vragen) aan de client/zorgverzekeraar/AWBZ/CIZ en aan de Zorgverlener worden opgeheven? Zoals oa Progeria en Royal Care/We Care te Blaricum! Zou fijn zijn als wij als ZZP-ers rechtstreeks ingeschakeld worden, zo hoeven de bemiddelings buro’s zich niet rijk te rekenen met prijzen rond de 200,- per 24uur.
Uitstekend idee! Is het nu ook de bedoeling dat de vele tussenposten/bemiddelings-Thuiszorgburo’s die vaak de helft opeisen (door enorme bemiddelings kosten te vragen) aan de client/zorgverzekeraar/AWBZ/CIZ en aan de Zorgverlener? Zoals oa Progeria en Royal Care/We Care te Blaricum!
Mensen, mensen, niet allemaal gaan klagen en duizenden excuses bedenken om iets niet te doen!
Eindelijk vermindering van de bureaucratie. Nu kan een zelfstandig ondernemer (zzper)naar zijn/haar eigen klant/patient toe.
En als de klant ontevreden is hoeft de zzper niet meer terug te komen.
Je vraagt je wel af waarom Klink nog zoveel bezuinigingen in de zorg wil doordrukken als demissionair minister. Is dat om een plaats zeker te stellen in een volgend kabinet? De ( zieke, hulpbehoefende) burger is nu helemaal de klos. Het PGB is al na een half jaar op en dat terwijl de ZIN veel duurder is. Dan iedereen maar in een verpleegtehuis. Weinig tijd, weinig gerichte zorg. OOK door de bezuinigingen van Klink en Bussemakers. Waar hebben wij al die jaren AWBZpremie voor betaald? Nu kunnen we als zzp’er weer extra gaan betalen om straks zelf geen zorg meer te kunnen krijgen terwijl wij nu al werken voor minder dan lager opgeleiden in de reguliere thuiszorg. Waar gaan we heen? Allemaal naar een tehuis met minimale zorg en mantelzorg of helemaal terug; inwonen bij onze kinderen als we die hebben en hebben we die niet….? Jammer dan want ons pensioen is er dan ook niet meer, dat is verdampt op de beurs!!!!
Je vraagt je daarbij natuurlijk meteen af wat de certificering gaat kosten. Daar zal menig organisatie zich weer op storten. En tegen een (on)natuurlijk bedrag.
het valt me op dat ook nu weer de eigenlijke klant/opdrachtgever, de patiënt c.q. de zorgvrager, buiten beschouwing blijft. die zou toch eigenlijk de contractpartner van de zzp’er moeten zijn, waarbij de enige eisen voor betaling door de zorgverzekeraar het hebben van een goede administratie, een goed contract aan de hand van bijvoorbeeld zorgzwaartepunten (ook zzp!) en certificering van de zorgaanbieder kunnen zijn. continuïteit van de geboden zorg moet daarbij een belangrijke factor zijn.
de minister rekent zich alvast rijk aan lagere tarieven, want er hoeft immers geen loonbelasting te worden betaald. zzp’ers moeten echter wel de ruimte hebben om hun overhead, acquisitie, hun (inkomsten)belasting en werkloosheids- en ouderdomsvoorzieningen in de tarieven te verrekenen. en dat zal betekenen dat hun tarieven toch niet zover onder die van de (thuis)zorginstellingen kunnen liggen. of de route die de minister kiest inderdaad betere zorg oplevert, zal moeten blijken.
eindelijk, dank u wel minister Klink, in Belgie werkt al sinds 1963 de verpleegkundige als zelfstandig ondernemer in de wijk in prettige en in professionele samenwerking met de wijkhuisarts; nu nog het CIZ afschaffen, dat bestaat in Belgie ook niet, is nu ook niet meer nodig! met het zorgkantoor als bemiddelende en controlerende partij.
Als demissionair kabinet vind ik dat minister Klink nog snel even veel besparingen doordrukt.
Het betekent mijn inziens ook het einde van zorginstellingen.
Hmmmmm dan hoeven ze nog maar 1,5 jaar te wachten, da’s wel handig!
En het is prettig dat er een nieuw tarief wordt vastgesteld, ben benieuwd op welk tarief men uitkomt. Lager? (want de kosten van de ZZP’ers lijken lager?) Of hoger, nu de ZZP érs veel kosten voor eigen rekening nemen? Wordt er rekening gehouden met alle verdwijnende aftrekposten voor ZZP’ers in de nabije toekomst? Het grote pluspunt is de certificering, rest nog de vraag wie de maatstaf daarvoor gaat bepalen.
Hoe dan ook, het wordt opschieten geblazen. Er is nu al een enorm tekort aan zorgverleners! In loondienst wil je eigenlijk niet meer, niet meer meebetalen aan de salarisjes en vertrek- en ‘prestatie’ bonussen van de supertop. Maar de tijd dringt! Anderhalf jaar voordat dit geregeld is (het staat al ‘even’op de agenda)is toch wel lang!