De komende tijd zal de vraag naar personeel in verpleging en verzorging minder stijgen dan in de afgelopen jaren. In 2030 zijn ongeveer 144.000 mensen extra nodig in de zorg (80.000 fte), zo verwacht het SCP.
Dat is één van de conclusies
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDat is één van de conclusies
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Geachte redactie,
Gisteren werd in de Volkskrant en andere landelijke dagbladen ook een artikel met ongeveer dezelfde strekking gepubliceerd. Ik vind dit nog al suggestief en toon zettend naar “Zorgsector heeft voldoende medewerkers om kwalitatief goede zorg te bieden”. Ikzelf werk 28 jaar in de ouderenzorg en zie na invoering van de ZZP tarieven in 2010 binnen de ouderenzorg een worsteling om voldoende medewerkers aan te kunnen trekken voor het binnenkomende budget; daarbij wordt wel geeist goede zorg te verlenen aan de groeiende groep ouderen en de stijgende zorgzwaarte binnen de verzorgingshuizen en verpleeghuizen.
In alle landelijke dagbladen en ook in dit artikel wordt mijns inziens beslist aan de achtergrond van de huidige systematiek van financiering sinds 1 jan. 2010, met de daarbij horende tarieven en de daarbij opgelegde bezuinigingen binnen de ouderenzorg, voorbijgegaan! (Kan een bewuste zet zijn van de overheid om de lezer zand in de ogen te strooien en suggereren dat er voldoende medewerkers binnen de zorg actief zijn)
Ik kan u verzekeren dat het momenteel worstelen is om de zorg kwalitatief goed te leveren met voldoende medewerkers en daarbij nog eens de huishoudbeurs van een organisatie in het positieve te houden. Dat er momenteel al geluiden opgaan dat een oudere met een indicatie ZZP1 en ZZP2 bijna niet meer in aanmerking komen voor een plaatsje in het verzorgingshuis is daar een uitvloeisel van. Ook deze categorie geïndiceerden heeft recht op een plekje binnen een verzorgingshuis. De overheid heeft toch niet voor niets het CIZ in het leven geroepen om op een “onafhankelijke” manier te indiceren om ook voor deze groep ouderen een groene kaart te bezorgen voor de zorg in een verzorgingshuis! Organisaties hebben liever een hogere ZZP met het bijpassend hoger tarief om in ieder geval voldoende budget binnen te krijgen om de zorg (lees voldoende medewerkers) te kunnen garanderen.
Ik hoop dat op termijn deze signalen ook bij de politiek kenbaar gemaakt worden of in ieder geval te ore komen. Mogelijk kunnen dan meer ouderen genieten van hun oude dag op een plek die hen bevalt en door het CIZ is geaccordeerd.
F.H. Vosmer, wachtlijstbeheerder