Nederland kan toe met veel minder seh’s. Concentratie maakt de acute zorg beter. Verzekeraars moeten dat afdwingen bij de zorginkoop, vindt Bas Leerink, bestuurslid van het landelijk netwerk acute zorg.
In Nederland hebben 65 ziekenhuizen een
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanIn Nederland hebben 65 ziekenhuizen een
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
“Eén in Enschede voor de complexe acute zorg en één in Almelo voor de minder ingewikkelde zorg.
Burgers zijn tevreden…”
Jammer dat burgers niet weten welke zorg geboden wordt in Almelo. De tevreden burger gaat met de spoed patiënt naar Almelo en ontdekt dat de juiste spoedhulp niet geboden wordt!
Laten we geen halve maatregelen nemen: 100% top-seh’s om ongelukken te voorkomen!
Het lijkt mij praktisch dat er in de toekomst niet meer gepraat mag worden over SEH’s in Nederland maar over SEH’ s per provincie of per regio.Dit geeft duidelijk beeld hoeveel SEH ‘s mogen overblijven en misschien hoeveel SEH ‘s erbij moeten komen per regio , als wij het hebben over doelmatigheid , welzijn en zorg dichtbij de patiënt.
De situatie in randstad en omgeving bijvoorbeeld is anders dan de situatie in Groningen, Friesland (Fryslan) , Drenthe en Overijssel .Ik ga er vanuit dat dhr.Bas Leerink een representatieve synthese en analyse van SEH ‘s per regio heeft voordat hij zijn blog schreef.Helaas komt zijn citaat bij mij niet helemaal overtuigend over.
Met veel minder SEH’s in Nederland hoop ik dat de auteur een alternatief heeft ook bedacht voor de (potentiële) gevoelige ziekenhuizen wanneer SEH ‘(s) hun deuren moeten sluiten . Persoonlijk heb ik mijn twijfels over de vereiste 45 minuten om vervoerd te worden bij ons in Nederland vergelijkbaar met Frankrijk .Een land dat 15 keer groter dan Nederland is , maar de vereiste vervoer reistijd naar een SEH in acute situatie maar 30 minuten is. 15 minuten meer overlevingskans dan bij ons dus! Niemand weet precies welke reistijd norm efficient is ,maar één ding is zeker uit literatuur in acute situatie is dat het snel bereiken van SEH een beter overlevingskans/ uitkomst heeft voor de patiënt.
Zorg dichtbij als het kan, verder weg als het moet voor die 20% van de zorg want 80% van de zorg is basiszorg en dat kan prima in elke ziekenhuis c.q SEH in Nederland.
Bij het vraagstuk Zorgconcentratie zou t.a.v. de SEH onderscheid gemaakt moeten worden tussen niet- en wel superspoedeisende hulp. De twee meest kritische voorbeelden van het laatste zijn acuut hartfalen en interne slagaderlijke bloedingen. Daarbij telt elke minuut, en speel je dus met levens als je stelt dat Nederland het aantal SEH’s versneld moet afbouwen zonder daar voorzieningen voor te treffen.
Voor een m.i. beter plan, zie https://gezondezorg.org/zorgconcentratie.php#seh. Dat voorziet daar wel in, zonder dat er in elk ziekenhuis een volledige SEH dient te blijven.
Ik ben het helemaal met Does eens helaas.
Na een weinig succesvol, maar meer dan uitstekend betaald voor zitterschap in Twente, neemt Bas Leerink afscheid. Niet in stilte, maar met vliegend vaandel en slaande trom! Nu heeft hij één prestatie wel geleverd: € 264.000 salaris, plus stevige declaraties. En nu likt hij zich in bij de minister en de verzekeraars door te pleiten voor de afbouw van de acute zorg. Want dat is te duur. Daardoor gaan de kleine ziekenhuizen kapot en vallen er straks doden op het platteland. Of hem dat iets doet? Welnee. Hij wordt adviseur en nu is ieder duidelijk dat je voor geld elk gewenst verhaal kunt krijgen. Een mooi voorbeeld van het elitair gedrag, zoals onlangs beschreven door Bas Heijne.