De opkomst van Artificial Intelligence (AI) biedt kansen, maar dan moet er wel iets gebeuren op het gebied van kwaliteit en toezicht. Dat zegt Greet Prins, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving naar aanleiding van een vandaag gepubliceerd verkennend advies.
Artificial Intelligence vraagt een fundamenteel andere
Helemaal eens met Bukman. Vergeet de zorgprofessional in dat opzicht ook niet: AI gaat grootschalig en in hoog tempo de beschikbare en te mobiliseren kennis van het brein van de professional ondersteunen/ aanvullen en dus een dominante rol spelen in de zorgprocessen. Controleerbaarheid en validatie van de daaraan ten grondslag liggende algoritmes is dus van levens belang, zowel voor de zorgprofessional als de ciënt.
Goed dat de Raad hier indringend aandacht voor vraagt. Maar ik mis in dit verhaal volgens mij de kern van de zaak. Dat de data van een individu in principe eigendom zijn en blijven van dat individu. (of zouden horen te zijn en te blijven) En dat het gebruik ervan (na toestemming) controleerbaar of verifieerbaar moet zijn. Dat betekent dat er garanties horen te zijn rondom de algoritmes die die data verwerken. Klinkt allemaal heel normatief, maar in feite is het een kwestie van ethiek. En als burger (en patiënt) mag ik van de overheid verwachten dat ze markt voor AI op dat punt reguleren.